joi, 2 decembrie 2021

Handra Sima 1926 – 2021 din Dud

 


Fratele Sima Handra s-a născut în ziua de 16 ianuarie 1926 în localitatea Dud, din județul Arad. Părinții lui se numeau Sima și Iuliana, agricultori de religie baptistă și naționalitate română.

Familia fratelui Sima Handra se trage direct de pe Muntele Athos. După anul 1700 o parte din  Biserica Ortodoxă Română din Ardeal au început să treacă la Catolicism formându-se Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Așa că a venit un misionar de la Muntele Athos care să lămurească populația ca să nu treacă de la Ortodocși la Catolici. Acesta a ajuns și în localitatea Dud și alte localități din județul Arad. Acest misionar a fost stră, străbunicul fratelui Sima.

Studiază cele șapte clase primare din localitate.

În anul 1937 întreaga familie Handra a fost arestată pentru că fratele Sima a predicat Evanghelia. În anul 1946 a fost reținut de poliție fiindcă răspândea literatură religioasă.

Fiind din familie baptistă, încă de mic copil a auzit Cuvântul Domnului, numeroasele discuții purtate de tatăl său cu pionierii baptiști, discuții ce l-au ajutat să înțeleagă foarte bine viața de credință care stârnea multă împotrivire din partea lumii, credință pe care fratele a iubit-o. Pe când avea 19 ani în 1945 a simțit chemarea Domnului, dându-și seama că are nevoie de El și primește botezul nou testamentar în ziua de  25 august 1945 la biserica din Chier, botezătorul fiind fratele Alexa Popovici.

Este atras de Chemarea Domnului de a sluji  înscriindu-se în toamna anului 1946 la Seminarul Teologic Baptist din București, care a început după cel de al Doilea Război Mondial la Buteni în județul Arad. A continuat anul doi de seminar la București. Din cauza unor probleme termină cursurile seminarului și își ia diploma de absolvire doar în anul 1958.

A lucrat ca misionar baptist în Comunitarea Creștină Baptistă de Arad din anul 1945 și până în anul 1951, când este ales ca păstor la bisericile din Sânicolaul Mare.

A fost ordinat ca păstor în data de 14 noiembrie 1954 în Biserica Baptistă din Valcani. Din comisia de ordinare au făcut parte păstorii Gheorghe Berar, Avram Gheorghe și Nicolae Gruicin.



Se căsătorește cu sora Maria în anul 1954 iar Domnul le dăruiește trei copii: Eugen născut în anul 1955, Valentin în 1956 și Gabriela în 1969.

Între anii 1954-1971 a slujit bisericile baptiste din Valcani, Sânnicolau Mare, Cenad, Saravale, Variaș, Igriș, Biled și Uihei, iar între anii 1971-1974 a păstorit bisericile din Gurahonț, Secaș, Iosaș, Iosășel, Bonțești, Brazii și Zimbru.

Între anii 1973-1977 a slujit bisericile din Pâncota, Șagu și Moroda, iar între 1974-1989 a fost păstor la Covăsânț, Șiria, Galșa și Mâsca. De nenumărate ori a fost amendat și anchetat de către autoritățile comuniste. Are o mare bibliotecă și multe cărți care proveneau dinainte de anul 1940 pe care le-a păstrat fără ca securitatea să le confiște.

A slujit ca membru în comitetul Comunității Baptiste Arad (1954-1967), contabil (1968-1998), vicepreședinte (1971-1990) și președinte girant al Comunității (1985).

A fost un om călit și încercat, de aceea a avut curajul de a face trei memorii în anul 1958 către conducerea comunistă totalitară.

A scris „Istoricul Bisericii din Șiria” o carte bine documentată.

A ieșit la pensie dar a rămas activ ca predicator dar și colaborator important al Comunității de Arad, colaborator al revistei Farul Creștin ce apărea la Arad. A fost un slujitor credincios cu o minte clară și limpede care putea să vorbească despre frați, evenimente din istoria baptistă cu o mare exactitate. De multe ori l-am sunat ca să mă ajute la înțelegerea istoriei noastre baptiste, își aducea aminte cu ușurință de date, nume, cărți, reviste și alte lucruri din trecutul nostru Baptist. A cunoscut bine frați păstori, lucrători, profesori de la Seminar dar și frați de peste hotare.

În ziua de 2 decembrie 2021 Domnul și-a chemat slujitorul Său credincios acasă în Patria Cerească.

Puteți să urmăriți acest interviu luat în anul 2016.






Surse:

Ioan Bunaciu

Ionel Tuțac

Romică Iuga

Farul Creștin.

Arhive

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu