joi, 16 decembrie 2021

Gașpar Vasile 1901 – 1979 din Greceanca

 


Fratele Vasile Gașpar s-a născut în ziua de 10 ianuarie 1901 în localitatea Greceanca, județul Buzău. Părinții fratelui se numeau Vasile și Dumitra, de naționalitate și origine română.

Urmează cursurile școlii primare în localitatea natală.

A făcut parte din contigentul 1921 fiind recrutat de Cercul Teritorial Buzău și rămâne la vatră cu gradul de caporal.

Se întâlnește cu Domnul Isus și se decide să-L urmeze, așa că este botezat în Biserica Creștină Baptistă din Brașov la 24 septembrie 1921.

 În anul 1923 se mută de la Brașov la București și frecventează Biserica baptistă condusă de Constantin Adorean. Se înscrie la Seminarul Teologic Baptist din București și în ziua de 12 mai 1928 primește diploma de absolvire semnată de directorul Everett Gill și secretarul Lucașa Sezonov.

 În Birjarii Vechi, se căsătorește cu sora Sofia Sezonov (1904 – 1961) din Cogealac, fiica fratelui Adam Sezonov.

În ziua de 13 mai 1928 fratele Vasile Gașpar este ordinat ca păstor la Biserica Creștin Baptistă din București, bulevardul Basarab, 56 A. Comisia de ordinare a fost compusă din frații: Constantin Adorean, Ioan Branea și Jan Staneschi.

În anul 1929 frații din conducerea Uniunii îl trimit pe fratele Vasile Gașpar ca păstor la Brăila, unde pastorul Bisericii Creștine Baptiste din Brăila, Bododea Ioan absolvent al Seminarului Teologic Baptist din București promoția anului 1924, trece la penticostali și astfel biserica se rupe prin trecerea altor baptiști la penticostali. Fratelele Vasile Gașpar face cercetări în rândul noii grupări penticostale și scrie împreună cu Titi Oprescu cartea: „Rătăcirea Penticostalilor sau penticostalismul în lumina Scripturii și a științei” tipărită la Brăila în anul 1929 și care costa 20 lei bucata. Prefața este semnată de Adam Sezonov la 5 aprilie 1929. Dar mișcarea penticostală l-a atras și pe el, așa că în 1930 trece și dumnealui la penticostali.

 Fratele Vasile Gașpar, trimite o scrisoare fratelui Cocuț Ioan care făcea parte din Comitetul Uniunii, această scrisoare fiind discutată în cadrul Comitetului în zilele de 10 – 11 decembrie 1937 la Brașov.

Propunerea făcută de Vasile Gașpar, în calitate de președinte al Cultului Penticostal, este ca baptiștii și penticostalii din țară, să se unească, punând următoarele condiții: bisericile penticostale să devină biserici baptiste, în serviciile cărora să se respecte doctrina și rânduiala baptiștilor.

Răspunsul dat fratelui Vasile Gașpar printr-o rezoluție a fost următorul: ,,Uniunea Baptistă nu găsește oportun timpul acum să se discute despre această unire, dar fiecare penticostal poate fi reprimit în cea mai apropiată biserică baptistă dacă mărturisește că a primit pentru sine doctrina și orânduiala din bisericile noastre”.

 La redeschidera Bisericilor Creștin Baptiste din luna noiembrie 1944, fratele Vasile Gașpar se adaugă bisericii din Basarab în calitate de pastor și slujește până în noiembrie 1948, în acest interval oficiind șapte servicii de botez.

Odată întrată în vigoare legea comunistă a cultelor prin ordinul de ministru Nr. 74.233 din 18 februarie 1948 își semnează datele personale ca fiind pastor Baptist la biserica din Titulescu.

La Congresul Cultului din zilele de 27 – 28 octombrie 1945 ținut la Arad este ales în Comitetul Uniunii ca censor.

Scrie la revista cultului ,,Îndrumătorul Creștin Baptist” diverse articole, în 1946 „Puterea Evangheliei”, „Isaia 53 citit ca pentru sine” etc.

Participă în zilele de 14 și 15 septembrie 1946 la Congresul Regional al Bisericilor Creștine Baptiste din vechiul Regat. Prezintă un raport cu problema misiunii în țară și mai ales în Vechiul Regat și lipsa de păstori. A ținut o predică uimitoare care a zguduit pur și simplu  audiența trezindu-i din amorțeală pe toți cei prezenți.

La deschiderea anului școlar 1947/1948 fratele Vasile Gașpar face parte din corpul profesoral și la festivitatea de deschidere este cel care cere binecuvântarea peste programul festiv.

În ziua de 4 iulie 1948 oficiază o căsătorie religioasă în Biserica Creștin Baptistă din Coțofenești, Prahova.

În zilele de 23 – 24 octombrie 1948 se ține la Buteni Primul Congres al Cultului Creștin Baptist din Republica Populară Română și fratele este din nou ales ca și censor.

În ziua de 12 martie 1949 participă în Vălenii de Mune la o cununie ținută în biserica baptistă de acolo.

După anul 1950 trece din nou la penticostali ca păstor. Fratele Vasile Gașpar a fost condamnat în anul 1964 la trei ani de închisoare fiind acuzat de „uneltire contra ordinii sociale”.

În predicile sale din biserică sau de prin exterior, prin parcuri și grădini publice, dovedea multă îndrăzneală, afirmând aproape de fiecare dată că:

…dacă nu există Dumnezeu și te pocăiești și trăiești după cum cere Scriptura, nu ai să pierzi, dar, dacă nu te pocăiești, și există totuși Dumnezeu… atunci nu vei avea cum să mai scapi din focul iadului!

În anul 1979 fratele Vasile Gașpar este chemat de Domnul acasă în veșnicie.

Surse:

Ilie Pop

Livius Ban

Mihai Ciucă

Farul Creștin

Farul Mântuirii

Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu