joi, 2 decembrie 2021

Apahideanu Zaharia 1905 din Răscruci

 


Fratele Zaharia Apahideanu s-a născut în ziua de 19 octombrie 1905 în localitatea Răscruci din județul Cluj. Părinții se numeau Zaharie și Ana având ca ocupație principală agricultura, de naționalitate română.

Studiază cele șase clase elementare în localitatea natală.

În anul 1927 rămâne la vatră cu gradul de sergent de la Unitatea Militară „Vânătorii Călăre” din Dumbrava, județul Târnava Mică.

Încă din tinerețe se întâlnește cu Domnul Isus Cristos și se decide să Îl urmeze în orice condiții și în ziua de 16 iunie 1929 este botezat, de către fratele Vărșădean Gheorghe.

În ziua de 1 august 1933 în localitatea Dumbrava din județul Târnava Mică se căsătorește cu Ana, născută Moldovan; Domnul i-a binecuvântat cu opt copii: Titus, născut în Dumbrăveni în ziua de 2 ianuarie 1936; Tiberiu, născut în Dumbrăveni în ziua de 25 martie 1937; Ovidiu, născut în Dumbrăveni în ziua de 28 august 1939; Minerva, născută în Dumbrăveni în ziua de 6 martie 1941; Olimpiu, născut în Sighișoara în ziua de 18 iunie 1942; Liviu, născut în Sighișoara în ziua de 22 decembrie 1943; Stela, născută în Sighișoara în ziua de 22 august 1945 și Petru, născut în Sighișoara în ziua de 22 aprilie 1947.

Ocupația fratelui Zaharia Apahideanu era de grădinar iar soția Ana era casnică.

Este ordinat în ziua de 20 mai 1945 în Biserica Creștină Baptistă Sibiu ca evanghelist pentru bisericile baptiste din acest cerc.

A lucrat în Biserica Creștină Baptistă Română din Sighișoara începând cu anul 1945, localitate în care își avea reședința pe strada Cătunul Vechi la numărul 4.

Biserica Creștină Baptistă din Sighișoara în a doua zi de Paști a anului 1946, s-a bucurat cu ocazia serbării desfășurate de tineretul din loc condus de fratele Ioan Folk. Tinerii au predat piesa „Sub Cruce” iar din Cuvântul Domnului au vorbit frații: Apahideanu Zaharia, Folk și M. Mărgineanu lucrători din localitate iar musafirii au fost: Viorel Garoiu, Popa N. Petre, A. Moldovanu și sora Virginia Garoiu.

În ziua de 9 februarie 1947 în Biserica Creștină Baptistă din Sighișoara, fratele Zaharia Apahideanu oficiază cununia religioasă a fratelui Ganea Grigore cu sora Fleșaru Florica. A mai fost ajutat de fratele Ioan Folk.

Pe anul 1947 fratele  Zaharie Apahideanu trimite suma de 40.000 lei echivalentul costului unui abonament la revista „Îndrumătorul Creștin Baptist”.

În ziua de 28 aprilie 1947 participă la deschiderea Casei de Rugăciune a bisericii Creștine Baptiste din Brașov, unde a predicat din Cuvântul Domnului alături de alți invitați.

Ultima informație despre fratele Zaharie Apahideanu o găsim datată în ziua de 25 decembrie 1948, atunci când în ziua de Crăciun tineretul din Sighișoara împreună cu Școala Duminicală au desfășurat un frumos program. Iar fetițele conduse de sora Fișca au prezentat piesa: „Cele cinci idealuri ale fetelor”. Frații: Flueraș, Zaharie Apahideanu și Fișca au predicat din Cuvântul Domnului.

Rog ca cei ce știu ceva mai multe despre fratele Zaharie Apahideanu să îmi comunice.

Surse:

Alexa Popovici

Arhive

Farul Creștin

Îndrumătorul Creștin Baptist

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu