luni, 22 februarie 2021

Dermann Iakob 1891 - 1946 din Atmagea


Fratele Iakob Dermann s-a născut în ziua de 3 septembrie 1891 în localitatea  Atmagea din județul Tulcea. Părinții acestuia se numeau Iakob și Mina, credincioși baptiști de etnie germană și naționalitate română.

Studiază cinci clase primare în limba română și germană, apoi mai târziu urmează Cursuri Biblice.

În ziua de 16 decembrie 1920 se căsătorește în localitatea Atmagea, județul Tulcea cu Lidia născută Liedtke. Domnul le-a dăruit șapte copii, dar din nefericire, dintre aceștia patru  au plecat în veșnicie mult prea devreme.

În anul 1913 este recrutat de Cercul de Recrutare Tulcea și este încorporat în Regimentul 33 Infanterie Corp V, de acolo rămânând la vatră cu gradul de soldat.

Fiind născut într-o familie de baptiști,  a crescut în Cuvântul Domnului, l-a citit tot timpul și a trăit în spiritul celor spuse în Cartea Sfântă. A venit și ziua legământului ce pecetluia ascultarea glasului Domnului și în ziua de 2 noiembrie 1919 este botezat.

Deși în ziua de 11 august 1929 este ordinat, fratele Iakob, încă din anul 1921 se ocupa cu slujirea în Biserica Creștină Baptistă germană din Mangalia, fiind  păstorul ei în perioada anilor 1927 – 1934. A fost păstor și în localitatea Căscioarele, care se situa  la 50 km de Mangalia.

În anul 1932 după ce iese din adunare, în localitatea Darabani a fost bătut crunt, dar cu toate acestea, nu s-a temut și a continuat să facă misiune în Dobrogea.

În zilele de 4 – 10 august 1934 participă în Berlin la Congresul Alianței Mondiale Baptiste alături de o delegație formată din 25 de frați baptiști din România.

În luna noiembrie a anului 1934, fratele Dermann Iacob se mută cu familia în localitatea Friedenstahl, în sudul Basarabiei. Aici a slujit cu sârguință până în anul 1940. În anul 1939 i s-a retras recunoașterea ca și pastor, a fost și amendat cu suma de 3000 lei pentru că a omis să raporteze ceva.

După multe încercări, prigoane, pribegie și alte dificultăți prin care a trecut, fratele Dermann Iakob se îmbolnăvește, iar în ziua de 11 martie 1946. Domnul îl cheamă acasă unde nu se va mai întâlni cu suferința și boala, cu răutatea și intoleranța oamenilor lipsiți de iubirea propovăduită de Domnul Isus Cristos.

Mai multe date despre fratele Dermann Iakob le puteți afla în paginile cărții scrise de către fratele cărturar, Constantin Mitu, ,,Istoria Bisericii Creștine din Mangalia”.

Surse:

Arhive

Alexa Popovici 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu