miercuri, 10 februarie 2021

Kloss Ion 1895 - ? din Craiova

 


Fratele Kloss Ion s-a născut în ziua de 15 decembrie 1895 în localitatea Craiova, județul Dolj. Părinții se numeau Toma și Sofia, născută Biuder, de religie protestantă, de etnie sași din Transilvania și naționalitate română.

Face patru clase primare și cursuri biblice.

În anul 1914 aude Cuvântul lui Dumnezeu și îl primește în inimă cu mare bucurie, primind botezul nou testamental în ziua de 19 aprilie 1914.

În anul 1917 este încorporat de Centrul de Recrutare Dolj, la Regimentul 7 Jandarmi și rămâne la vatră cu gradul de sergent.

În ziua de 26 august 1922 se căsătorește cu Ana, născută Velesney și Domnul le dă cinci copii, trei băieți și două fete: Gheorghe, născut în ziua în ziua de 6 mai 1923, Cornelia, născută în  15 martie 1925, Magdalena, născută în 11 februarie 1931, Petre,  născut în 10 februarie 1933 și Gabriel, născut în 6 septembrie 1935.

În ziua de 6 februarie 1927 fratele Kloss Ion a condus programul de tineret la deschiderea casei de rugăciune a Bisericii Creștine Baptiste din Craiova. Programul festiv a fost condus de fratele Nicolae Sava din București.

În ziua de 24 octombrie 1936 este ordinat ca predicator pentru județele: Dolj, Gorj, Mehedinți și Vâlcea, comisia de ordinare fiind compusă din frații: Nicolae Sava și Sezonov, cercul având un număr de 69 de membrii și 52 de aparținători. Fratele a locuit în Craiova, strada Craiovița nr. 49. Ordinarea coincide cu serbarea festivă de 10 ani de la deschiderea casei de rugăciune din Craiova.

Fratele  Kloss Ion împreună cu fratele său Toma, au întărit Biserica Creștină Baptistă din Craiova în timpul Primului Război Mondial, când unii frați au fost luați pe front, iar alte familii din biserică s-au mutat la țară. Familia Kloss Ion și Tomas aveau o firmă în zugrăveli și vopsit și căuta meseriași care erau frați în Domnul.

Formându-se Comunitatea Creștină Baptistă de Craiaova, fratele a fost ales ca președinte de Comunitate.

Din anul 1949, pe când era păstor la Biserica Creștină Baptistă din Craiova, nu mai am alte date. Dacă mă poate ajuta cineva să completez biografia, o să-i mulțumesc cuviincios.

Surse:

Alexa Popovici

Arhive

Farul Creștin

Farul Mântuirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu