luni, 22 februarie 2021

Ghiocel Iosif 1897 - ? din Socolari

 


Fratele Ghiocel Iosif s-a născut în ziua de 30 septembrie 1897 în localitatea Socolari din județul Caraș. Părinții fratelui se numeau Pavel și Maria de religie ortodoxă și naționalitate română.

Primele șase clase primare le face în localitatea de domiciliu iar mai târziu studiază trei cursuri biblice.

În ziua de 1 octombrie 1916 se căsătorește cu Elisaveta, născută Mircea în localitatea Ilidia, Domnul binecuvântându-i cu trei fete.

Auzind Cuvântul Domnului, se hotărăște să lase în urmă ispitele, lucrurile lumii și să își predea viața în mâna binecuvântată a Domnului. Astfel încât, în ziua de 15 octombrie 1917 este botezat de către fratele Ignea Ștefan în localitatea Lugoj.

În anul 1919 este încorporat de Centrul de recrutare din Caransebeș la Regimentul 37 Artilerie și rămâne la vatră cu gradul de soldat.

În luna mai 1922 este ordinat ca predicator pentru Biserica Creștină Baptistă Socolari și cercul de biserici ce aparțineau de această biserică. Cercul de Biserici Creștine Baptiste Socolari avea un număr de 1195 membri activi și 549 de aparținători. Domiciliul fratelui Iosif Ghiocel era în Socolari la numărul 317, oficiul poștal Răcășdia, județul Caraș.

Fratele Iosif Ghiocel este păstor al următoarelor Biserici Creștin Baptiste : Socolari din anul 1922, Ciclova Română din anul 1929, Ciortea în anul 1925. Fratele Iosif a botezat 25 localnici în râul Caraș, Ietraf, Potoc, Răchitova, Reșița, Lescovița, Șușca, Mercina, Oravița și Vrani.

Fratele Iosif Ghiocel a fost un sulujitor harnic, și un iscusit  organizator de programe festive la care erau invitați diferiți oaspeți de seamă. În ziua de 25 decembrie 1925, invită două studente de la Școala de Fete. Întreg programul a adunat mulți prieteni la biserică. Fratele participa la diferite programe ale bisericilor din jur, care solicitau ajutorul de neprețuit al dumnealui: botezuri, deschideri de case de rugăciune, cununii, înmormântări și altele.

În anul 1935, între 26-28 s-a ținut la București o întrunire, în cadrul căreia a fost format un comitet care să se ocupe doar de Unirea celor două Uniuni. La această întâlnire, fratele Iosif Ghiocel a fost ales membru al Comitetului.

La Congresul din 27 – 28 octombrie 1945, care s-a ținut la Arad, fratele Iosif Ghiocel este ales ca și membru în Comitetul Uniunii.

La fel ca la toate biografiile care au semnul întrebării în loc de anul morții, rog pe cei ce știu alte informații despre fratele Iosif Ghiocel, inclusiv anul morții, să-mi dea o mână de ajutor. Vă mulțumesc anticipat. 

 

Surse:

Ioan Bunaciu

Arhive

Farul Creștin

Glasul Tineretului Baptist

2 comentarii:

  1. Frate Vasile,

    Referitor la fr Iosif Ghiocel am găsit o informație:

    a fost membru în Comitetul Comunităților Creștine Baptiste din România luna ianuarie 1923.

    Dumnezeu să fie cu dvoastră în slujire.

    Cu deosebită apreciere,

    RăspundețiȘtergere