vineri, 12 februarie 2021

Marincu Gaia 1889 - ? din Beregsău Mare


Fratele Gaia Marincu s-a născut în ziua de 17 februarie 1889 în localitatea Beregsău Mare, județul Timiș Torontal. Părinții se numeau Ioan și Ana, de religie ortodoxă și naționalitate română.

Studiază șase clase primare în localitatea natală.

În ziua de 15 octombrie 1907 se căsătorește în Beregsău Mare cu Ana, născută Costea. Domnul nu le-a dat copii, dar au căutat o fată orfană de 15 ani și dacă se vor înțelege bine din ambele părți, după un an o vor înfia.[1]

În anul 1911 este încorporat în armată de Cercul de Recrutare Timișoara și rămâne la vatră cu gradul de soldat.

Aude vestit Cuvântul Domnului  și urmează calea Domnului, iar în ziua de 20 ianuarie 1922 este botezat. În această comună Beregsău Mare, credința a fot primită din anul 1906, fiind printre primele Biserici Baptiste din acest ținut. În anul 1908 fratele Vasile Berbecar trece pe la această Biserică.

În ziua de 21 noiembrie 1929 este ordinat ca predicator pentru Biserica Creștină Baptistă din Beregsău Mare, unde erau 58 de membriI și 39 aparținători. Fratele locuia în localitatea Beregsău Mare la nr. 317.  

În anul 1939 trimite 150 lei pentru misiunea din Iugoslavia. În anul 1947 trimite la Uniune suma de 36.000 lei.

În anul 1939 o delegație în numele tuturor baptiștilor din ținutul Timiș s-a prezentat în audiență la Excelența Sa, domnul Rezident Regal al acestui ținut pentru a obține „Autorizația Comunității Baptiste de a face înmormântarea morților în rândul credincioșilor săi”. Au participat următorii frați: Dumitru Drăgilă, Vasile Torsan, Goga Dănilă, Mihai Muntean, Atanasie Pascu, Luguzan Teodor, Marincu Gaia, George Tcutsch, Calor Molnar, Dănilă Pascu și Moraru. Frații au obținut prin ajutorul Domnului ce au cerut.

Fratele Marincu Gaia a ajutat Biserica Creștină Baptistă din localitatea Bobda, județul Timiș, să-și construiască o casă de adunare. A făcut anunț la revista „Farul Creștin” pentru ajutor din partea fraților.

Surse:

Arhive

Adevărul

Farul Creștin

Farul Mântuirii

Îndrumătorul Creștin Baptist



[1] Farul Creștin, Anul V, Nr. 9, 1 mai 1937, p. 11.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu