duminică, 21 februarie 2021

Jolțe Florean 1896 - ? din Vadul Carol al II-lea.



Jolțe  Florean s-a născut în ziua de 10 aprilie 1896 în localitatea Vadul Carol al II-lea (azi Vadul Crișului) din județul Bihor, ținutul Someș. Părinții dânsului se numeau Ioan și Floare care erau de religie greco-catolică și naționalitate română.

Face două clase primare și urmează cursuri de predicator.

Este străpuns în inimă de Cuvântul lui Dumnezeu, și se hotărăște să-L urmeze cu credincioșie iar în luna octombrie este botezat de către fratele Buzi Carol.

În anul 1918 este încorporat de Cercul de recrutare de la Oradea – Bihor, având numărul matricol 1686 în cadrul Regimentului 85 Coloana 613, și a rămas la vatră cu gradul de soldat.

În luna mai a anului 1924 se căsătorește în localitatea Borozel din județul Bihor cu Elisaveta născută Hoșoș în anul 1888. Domnul le-a dat doi copii, un băiat și o fată. Fata s-a numit Elisabeta, la fel ca și mama ei, aceasta căsătorindu-se în ziua de 4 septembrie 1947 cu fratele seminarist, Madar Ioachim.

În anul 1934 este ordinat ca predicator pentru Bisericile Creștin Baptiste din Aleșd și Huedin, dar și pentru cele din împrejurimi. Fratele Jolțe Florean a fost Președintele Cercului de Biserici Baptiste din  Groși. Locuia la Topa de Criș, oficiul poștal Vadul Carol al II-lea, localitate unde, în cadrul bisericii baptiste de acolo a fost un stâlp important. În cercul său de slujire păstorea un număr de 800 membri. A mai păstorit Bisericile Baptiste din: Bălnaca, Beznea, Borod până în anul 1952.

În ziua de 27 decembrie 1939 a fost ales ca membru în Comitetul Comunității Oradea. La Conferința extraordinară din ziua de 15 decembrie 1940 este ales în cadrul aceluiași Comitet al Comunității din Oradea ca și bibliotecar. La alegerile din 10 mai 1945 este ales ca vicepreședinte al Comunității și reales la alegerile din 24 mai 1949. La Adunarea Generală a Comunității din ziua de 21 mai 1951 este ales ca membru în Comitet.

La Congresul Cultului Creștin Baptist din România, care a avut loc la Arad în zilele de 27 – 28 octombrie 1945, fratele Jolțe Florean este ales în Comitetul Uniunii.

În anul 1946 conduce pe ultimul drum pe un pioner al credinței, fratele Florea Constantin, care este chemat acasă la Tatăl ceresc la doar 56 de ani.

Fratele a fost un om devotat lucrării Domnului și susținerii frățietății, fiind mereu dispus să acorde ajutorul, acolo unde era nevoie, fie că era vorba de lucrări mai mici sau mai mari. A coordonat, a participat și a ajutat la ordinări de lucrători, botezuri, căsătorii, înmormântări sau la alte serbări pe care le țineau Bisericile Creștine Baptiste din acea zonă.

Mi-ar face o deosebită bucurie să fiu ajutat în demersul meu, de către d-voastră, onorați cititori, dacă ați putea veni cu informații suplimentare, în completarea datelor despre fratele Jolțe Florean.

 

Surse:

Ioan Bunaciu

Otniel - Laurean Vereș

Arhive

Farul Creștin

Îndrumătorul Creștin Baptist 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu