miercuri, 17 februarie 2021

Ille Marțian 1921 – 1994, din Mizieș

 



Fratele ILLE MARȚIAN s-a născut în ziua de 21 februarie 1921 în localitatea Mizieș, județul Bihor. Numele părinților este Casian și Ecaterina, de meserie plugari și naționalitate română.

Face patru clase primare pe care le termină cu calificativul foarte bine și mai târziu, în anul 1946 se înscrie la Seminarul Teologic Baptist din Buteni și termină doar un an.

La vârsta de 12 ani este înfiat de fratele tatălui său Ille Ioan, un om cu o stare materială foarte bună, dar care nu avea niciun copil și care locuia în localitatea Tărcăița.

Aici, în satul Tărcăița, a venit cu Evanghelia Domnului Isus, fratele Covaci Teodor din Oradea, (fratele Teodorica, după cum îl numeau frații) și Ille Ioan ascultă Evanghelia și îl acceptă pe Domnul Isus în viața lui ca Mântuitor și Domn.

Ille Marțian, ajunge în casa unchiului său, care era credincios și aici îl cunoaște pe Domnul  Isus ca Mântuitor și Domn și astfel la 15 AUGUST 1936 este botezat în localitatea Dușești, de Covaci Teodor (fratele Teodorica).

Din anul 1937 se implică în lucrarea de tineret. În ziua de 3 ianuarie 1937 se organizează la Biserica Creștină Baptistă din Sudrgiu o serbare tineretului din biserică la care participă și tinerii bisericilor din împrejurimi. Ille Marțian participă la această serbare și trimite informația la revista „Farul Creștin”.

În ziua de 29 august 1937 în Biserica Baptistă din Tărcăița a avut loc o serbare cu tema „Credința”, ocazie cu care au serbat și 10 ani de la înfințarea bisericii. Fratele Ille Marțian a deschis serbarea printr-o cuvântare prin care a arătat credința fraților din Tărcăița, care au luptat timp de 10 ani prin mari greutăți și de multe ori s-au ales cu capetele sparte, dar Evanghelia a biruit și astfel din Tărcăița Evanghelia a ajuns în alte 4 sate din jur.

În ziua de 21 noiembrie 1937 fratele Ille Marțian este ales secretar al tineretului baptist din cercul Sudrgiu, iar președinte este ales Ioan Dârlea. Mesajul i-a fost următorul: „Ce pot eu face ca tânăr pentru Domnul”.

În ziua de 28 iunie 1941 se căsătorește în localitatea Lazuri de Beiuș, județul Bihor, cu Silvia Bogușel și Domnul le dă șapte copii: Catalina, născută în ziua de 30 septembrie 1944, Ioan, născut în 28 octombrie 1945, Mihai, născut în 03 aprilie 1948, Nicolae, născut în 24 august 1949, Casian, născut în 21 mai 1951, Daniel, 23 octombrie 1957 și Lidia, 14 iulie 1959.

În anul 1942 este recrutat și încorporat în armată ca și combatant, luptând în prima linie a frontului .  În anul 1943 este rănit, fiind împușcat în umăr și dus în spitalul de la Galați, unde este tratat o perioadă, apoi este lăsat la vatră. 

Fratele Ille Marțian este ordinat în ziua de 20 iulie 1948 alături de frații Bocșa Gligor din Sudrgiu și Dan Gheorge, ca lucrători. Serbarea a avut loc în Biserica Creștină Baptistă din Sudrgiu, județul Bihor. Comisia de ordinare a fost compusă din Teodor Vicaș, președintele Comunității Baptiste Bihor, Mihai Vicaș și Covaci Teodor.

Ille Marțian a fost ordinat ca lucrător pentru Biserica Creștină Baptistă din Tărcăița și împrejurimi, pe care o slujește până în anul 1956 și din 1973 până în 1988 când s-a îmbolnăvit. A slujit ca lucrător cu Evanghelia în localitațile: Tărcăița, Mierag, Hinchiriș, Totoreni și ocazional în Cusuiș, Colești, Petroasa și altele.

În ziua de 12 octombrie 1994 harnicul lucrător pe ogorul Evangheliei, este chemat acasă la Domnul, pe care l-a iubit și slujit cu bucurie.

 

 

Surse:

Ioan Bunaciu

Vasile Paul

Arhive

Farul Creștin

Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu