vineri, 12 februarie 2021

Morocoș Nicolae 1950 – 1977, din Jucu

 


Fratele Nicu Morocoș s-a născut în ziua de 08 ianuarie 1950 într-o familie de credincioși baptiști, Nicolae si Lidia, în localitatea  Jucu de Jos, judetul Cluj.

Nicu a fost al doilea copil al familiei din cei patru, având o soră mai mare, Leontina,  născută în anul 1947, Emilia născută în anul 1955 și Elena-Daniela, născută în anul 1960.

Face clasele primare I-VIII în satul natal, după care se înscrie la Scoala Profesională 16 Februarie Cluj, 1965-1968. Împreuna cu familia frecventează Biserica Baptistă din localitate. În timpul școlii profesionale se înscrie în fanfara școlii, unde învață să cânte la clarinet, lucru care îl ajută să se implice în lucrarea din biserică, cântand la harmoniul bisericii. În vara anului  1967 fratele Ilie Staniste înființează o orchestră cu copiii bisericii, unde Nicu cânta la chitară, fiind un bun notist. Din copilărie iubește lucrarea din biserică, în care se implica pe masură ce creștea.

Dupa absolvirea școlii profesionale se angajează la U.R.L. 16 Februarie, unde lucrează pâna în anul 1974 ca frezor.

În toamna anului 1968 se înscrie la liceul seral, timp în care este nevoit să stea în Cluj în gazdă la  familia Ștefan Petru și Ana, în cartierul Dâmbul Rotund, aproape de Biserica Baptistă. În acest timp frecventează Biserica, unde se implică în lucrare și se hotărăște să facă legământ în apa botezului. Este refuzata cererea de botez de către împuternicitul Cultelor din acea vreme. Nu se lasă descurajat și în anul 1969,  la Bobotează, împreună cu alți tineri,   este botezat în Biserica Mănaștur, de către fratele Sfârlea, păstorul bisericii din Dâmbul Rotund.

În toamna anului 1969 pleacă în armată. Fiind pocăit, este dus la muncă în Socola, lângă Iași. Urmează o perioadă grea în viața lui, dar Dumnezeu îl ajută și în vara anului 1970 este mutat la Cluj. În timpul stagiului militar la Cluj, poate să își continuie liceul și lucrează tot la 16 Februarie (minunea lui Dumnezeu).

După terminarea liceului se hotărăște să se implice mai mult în lucrarea de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu  și se înscrie la Seminarul Teologic Baptist din Bucuresti în anul 1974. Este admis la examen, împreuna cu Ioan Rusu (Nelu) și Mate Miklos, toti trei din Cluj.

În timpul vacanțelor este repartizat în bisericile din zona Cluj-Dej –Bistrița, unde predica Evanghelia. Este apreciat și iubit de frații din bisericile de la țară, pe care și el le  iubea și știa să-i asculte și să se coboare la nevoile lor. Era foarte ordonat și își scria schițele predicilor deosebit de aspectuos și bine, datate cu data si locul unde a predicat.

În anul 1977, la 4 martie, este surprins de cutremurul devastator, împreuna cu NeluRusu, unde amândoi pleacă la Cel pe care L-au slujit.

Slujba de înmormantare a fost ținută la Jucu, unde au participat colegi, profesori și mulți frați din bisericile în care a fost în perioada de practică. Prin aceasta am văzut cât a fost de iubit de cei care l-au cunoscut.

Mulțumesc foarte mult familiei Daniela și Constantin Podea pentru  biografia pe care mi-a pus-o la dispoziție. Sora Daniela este sora fratelui Nicu Morocoș.






Petrică Mânzat și Nicu Morocos în
02.01.1972 la bis.bapt.Bunesti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu