duminică, 1 august 2021

Țion Simion 1906 - ? din Gârbovița

 


Fratele Simion Țion s-a născut în ziua de 30 aprile 1906 în localitatea Gârbovița, județul Alba. Părinții se numeau Grigore și Tudorica, de religie baptistă și naționalitate română.

Studiază patru clase primare și mai târziu trei clase la Seminarul Teologic Baptist din București.

Auzind din familie despre Dumnezeu și mântuirea Lui prin Domnul Isus, care   și-a dat viața ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică, fratele  s-a dăruit Domnului. În anul 1920 este botezat.

Anul 1927  este debutul fratelui în publicarea poeziei. În revista baptistă „Farul Mântuirei” numărul 11/1927, apare pe prima pagină poezia „Lumina lumii”, iar în numărul 12/1927 poezia „Rusaliile”.

Având și pasiunea de a se ocupa de copii, frații din Biserica Creștină Baptistă din Cluj Mănăștur îl invită în ziua de Paște, 15 aprilie 1928, să conducă un program. La această biserică s-a ocupat mai mulți ani de copii.

În anul 1928 este încorporat de Centrul Militar Alba, la Regimentul 81 Infanterie, râmânând la vatră cu gradul de soldat.

Având pasiunea studiului, fratele Simion Țion face și traduceri pentru revista „Farul Mântuirei”. Apare primul articol tradus în revisita 1 și 2/1929, „Jugul Zgârceniei”, tradus din „Beke Hirnok”.

Fiind un frate devotat și cu râvnă în lucrarea Domnului, frații îl ordinează în anul 1932 ca predicator la Biserica Creștină Baptistă din Satu Mare, unde și locuia pe strada Plevnei, nr. 18.



Anul 1934 este anul în care fratele Simion Țion publică „Volumul I, Poezii Religioase”, compuse, dar și traduse. Cartea apare la Editura „Autorului”, prefața semnată de Ioan Dan din Cluj. Cartea are și „Cuvânt înainte” scris de autor în Cluj, iunie, 1934 și are 208 pagini. Conține 150 de poezii, convorbiri, piese, dialoguri și monolog, se putea comanda de la autor care locuia în Cluj, strada Tudor Iancu, nr. 1. Fratele a început să scrie poezii în anul 1924 și înainte de a tipări volumul de poezii, scrie următoarea poezie „Zece ani – 1924 – 1934”, iar prima strofă spune:

De zece ani este acum,

De când am început a scrie,

Câte un vers- câte-o poezie

Și astăzi este un volum”.

După această carte de poezii am putut face un traseu pe unde a misionat fratele Simion: Cluj, unde a locuit mai mulți ani și a scris; Brașov, București, Craiova, Cetate, Turnu-Severin, Caransebeș, Gârbovița, Aiud, Alba-Iulia, Bărăbanți, Șiclău, Tiur, Blaj, Nădab, Dej, Cricău, Arad, Pâclișa, Aninoasa, Petroșani, Livadia, Ciumeghiu, Sânicoară, Florești, Popești, Vultureni, Sighișoara, Tămașda, Teiuș, Mihalț, Tulca, Homorog, Lupeni, Pădureț, Costești, Mihăiești, Orșova, Salonta, Mărțihaz, Ianoșda, Curtici, Otlaca, Sebeș-Alba, Petrești, Chiuiești, Petrila, Spătac, Târgul Mureș, Lugoj, Ohaba, Tău, Mădăras, Talpoș, Batăr, Gurbediu, Berechiu, Dumbrăveni, Pleșcuța, Căuașd, Negrilești, Hăpria, Zam, Sibiu, Buteni, Tisa, Chișineu-Criș, Oradea, Seleuș, Radna, Deva, Bălaia, Rădești, Socodor, Someșeni, Grăniceri, Secusigi, Băița, Simeria, Huedin, Turda, Săcel, Șiria, Igriș, Tiurea, Gherla, Gârbovița județul Alba, Macea, Mișca, Săliște, Craiva, Giurgești, Negreni, Bedeci, Roșia, Gârbou, Câmpia-Turzi, Gilău, Dumbrava, Vânători, Poiana, Călățele, Baciu, Beznea, Aciuța, Dretea, Cermeiu, Tăut, Zerind, Dezmir, Blandiana, Gurahonț, Șeușa, Ormindea, Orăștie, Petriș, Brad și Ocmariu. Sunt un total de 118 localități unde a scris o poezie sau mai multe, cum este Cluj.

Tot în acest an apar poeziile în revista baptistă de la Arad „Farul Creștin”, revistă care îi face și reclamă la această carte. Poezia de debut la această revistă se numește „Credința mea”.

La un an de la prima apariție a cărții de poezii, în anul 1935, apare al doilea volum numit „Misionarul și Plugarul”, despre care nu avem alte informații.

În ziua de 15 noiembrie 1936, la Satu Mare se deschide casa de rugăciune a Bisericii Baptiste Maghiare. Programul este condus de fratele Carol Molnar, iar programul tineretului de fratele Simion Țion. Se pare că de aici se desparte de Cluj, este dedicat lucrării Domnului din Satu Mare și împrejurimi. Aici îl ajuta pe fratele Nicolae Miclăuș în lucrarea de slujire. Participă în ziua de 22 august 1936 la un botez în localitatea Ferneziu, de lângă Baia Mare, unde s-au botezat 12 suflete.

Fratele Simion Țion în anul 1937 trimite o scrisoare de felicitare revistei de la Arad „Farul Creștin” și semnează „Simion Țion, Satu Mare”. Aici este foarte activ prin activitatea ce o desfășura în cadrul „Școlii Duminecale”, încuraja citirea Bibliei și arăta că datoria noastră este să aducem oameni prin Cuvânt la Dumnezeu. Încuraja și sprijinea prin donații mai multe societăți baptiste pentru implementarea scopurilor lor.

În ziua de 30 mai 1939 în localitatea Racovița, județul Sibiu, se căsătorește cu Maria, născută Bobangă. Căsătoria religioasă a avut loc în Biserica Creștină Baptistă din Racovița și au fost cununați de fratele Petru Oprean. A mai predicat fratele V. Spiridon din Avrig, a cântat muzica din loc și tineretul a împodobit lucrarea.

Fratele Alexa Popovici publică în istoria sa o listă cu predicatori aflați în viață din anul 1944, unde este trecut și fratele Simion Țion.

Aici ni se opresc orice informații despre fratele Simion Țion. Am căutat și în istoria baptiștilor din America scrisă în anul 1953, dar nu apare numele fratelui. Am vorbit cu fratele Sima Handra, născut în anul 1926 în familie de baptiși și de mic copil asculta pe tata dumnealui vorbind cu frați lucrători în vârstă și nu știa ce s-a întâmplat de nu s-a mai vorbit de fratele Simion Țion.

Rog pe această cale, orice informație cât de mică sau vei zice nesemnificativă, să mi-o dați, pentru că pentru mine va fi un fir de ață de care să mă agăț.

Surse:

Alexa Popovici

Ioan Bunaciu

Sima Handra

Arhive

Farul Creștin

Farul Mântuirii

Pacea







3 comentarii:

  1. Magdalena Miclăuș1 august 2021 la 12:18

    Sunt născută în familia Costin din Baia Mare în anul 1942. Pe când aveam 15 sau 16 ani, aproximativ în 1957 a fost la Biserica Creștină Baptistă din Baia Mare o serbare despre muzică și poezie și țin minte că a fost și fratele Simion Țion la această serbare și a fost la noi acasă. Tatăl meu, Mihai Costin, era conducătorul Bisericii. Fratele se ocupa de poezii și a prezentat o carte de poezii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc sora Magdalena pentru aceste informații importante. Lucrul acesta ne ajută să nu-l mai căutăm plecat prin alte țări, ci să-l căutăm la noi în țară.

      Ștergere
  2. Mi-l amintesc pe fr.Simion Țion care prin anii 1967 - 1970 locuia in Cluj ( zona pieții Mihai Viteazu ) era în biserica Mănăştur dar venea şi la Iris şi recitea poezii.

    RăspundețiȘtergere