joi, 7 aprilie 2022

Mesajul Dr. Elijah Brown, secretarul general al Alianţei Mondiale Baptiste din Ucraina

 


Cătălin Vasile, fondatorul Prodocens Media, mi-a pus la dispoziție această traducere a mesajului transmis video de Dr. Elijah Brown, secretarul general al Alianţei Mondiale Baptiste care a vizitat Ucraina în ziua de 5 aprilie 2022.

Acest mesaj a fost transmis de Dr. Elijah Brown, secretarul general, de pe străzile orașului Livov, încins cu vestă antiglonț și face un apel la baptiștii din întreaga lume să se roage pentru criza din Ucraina.

Dr. Elijah Brown este reprezentantul a 51 milioane de baptiști din întreaga lume.

Mă aflu în Livov, Ucraina, în săptămâna care marchează o lună de la începutul acestui război. De unde să încep? Cu cele șapte seminare baptiste din Ucraina închise sau cu seminarul baptist distrus de un bombardament aerian? Cu pastorul Mihail din Mariupol, oraș care a experimentat un asediu precum cele medievale, înconjurat de forțele ruse, armele lor moderne distrugând complet această frumoasă metropolă? În biserica baptistă unde slujește pastorul Mihail erau 250 de refugiați care căutau adăpost.

Văzând această nevoie dramatică, pastorul a plecat cu mașina în oraș, căutând hrană pentru ei, când a fost răpit de ruși și trimis împotriva voinței lui într-un teritoriu ocupat din estul țării. În Ucraina, există biserici ocupate de acești invadatori nedrepți. Sunt tancuri pe terenurile bisericilor și soldați în casele pastorilor. În prezent, 196 de biserici baptiste se află în teritoriile ocupate. În ultimele două săptămâni, am avut privilegiul de a călători în Ucraina, România, Moldova și Polonia.

În mijlocul haosului produs de război, baptiștii au fost în prima linie a slujirii. În Polonia, unul dintre centrele baptiste pentru refugiați s-a transformat într-un nod de transport, ajutând camioanele să intre și să iasă, trimițând bunuri, ajutoare și speranță în toată țara. Am auzit de la refugiați că oficialii le-au spus că, dacă nu au unde să meargă, dacă nu au prieteni sau rude în Polonia, pot merge la Biserica Baptistă și vor fi ajutați. În România, chiar în prima zi de război, primul voluntar care a mers la graniță cu o pancartă care anunța că se oferă asistență a fost un pastor baptist.

În Moldova, în primele zece zile de război, 70% dintre toți refugiații au fost primiți mai întâi într-o biserică baptistă. În Ucraina, peste 600 de biserici baptiste au oferit sprijin umanitar. Au ajutat la evacuarea oamenilor în timp ce se trăgea asupra lor. Au ajutat cu rugăciune și consiliere spirituală. Au oferit oamenilor mâncare, îngrijire medicală de bază și paturi pentru cei epuizați. În Ucraina și în toată Europa de Est familia baptistă BWA oferă 51.000 paturi în fiecare noapte pentru refugiați și strămutații de război. În ultimele 30 de zile, familia baptistă BWA a slujit peste 650.000 de oameni și în următoarele zece zile vom depăși 1 milion de persoane. Și, totuși, războiul continuă. Am auzit sirenele din oraș și am fost instruit cum să ajung la cel mai apropiat adăpost.

Putem face atât de multe! Vreau să invit fiecare biserică și fiecare credincios să facă două lucruri:

-        Numărul unu: să se roage. Nu vă pierdeți inima. Nu vă pierdeți speranța. Rămâneți tari, pentru că pacea este încă posibilă.

Intrați pe site-ul www.baptistworld.org/shareaprayer și scrieți o rugăciune care va fi trimisă cuiva din Ucraina, ca să știe că lumea e alături de ei în rugăciune.

-        Numărul doi: dăruiți. Nu există o Biserică în suferință și una care nu suferă. Există o singură Biserică și avem ocazia să trăim această unitate, cu generozitatea Evangheliei și compasiunea lui Isus Hristos, răspunzând chemării biblice de a ajuta oamenii în nevoile lor. Baptiștii slujesc în prima linie și aceasta este oportunitatea noastră de a fi alături de ei ca o Biserică unită. Fac apel la toți liderii naționali și la cei ai Națiunilor Unite din întreaga lume să facă tot posibilul pentru a urmări pacea, în Ucraina și în întreaga regiune. Trebuie să fim alături de cei care luptă pentru democrație și drepturile omului, pentru a proteja minoritățile religioase și pentru a folosi toate resursele disponibile pentru a urmări o pace justă.

Cu peste 40 de ani în urmă, BWA a adoptat o rezoluție care afirma că recunoaștem pacea ca un dar de la Dumnezeu. Pacea începe în inima oamenilor binevoitori. Astăzi e ziua în care căutăm pacea. Să trăim ca oameni binevoitori.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu