joi, 6 septembrie 2018

Popa Alexandru 1866 – 1947, din Tulca, pionier baptist în Bihor



Fratele Alin Cristea de la Oradea mi-a semnalat despre fr. Popa Alexandru,[1]   care a fost pionerul Evangheliei în județul Bihor. A înființat aproape în tot județul Bihor, biserici baptiste.
Am făcut cercetări, am găsit din urmașii fratelui, dar nu am găsit o poză. Rog, cine ne poate pune la îndemână, așteptăm cu plăcere și interes.

Am postat o poză din 1911, care prezintă pe fr. Cornea Mihai împreună cu lucrători misionari din Bihor și Sălaj, dacă îl recunoașteți sau dacă  cunoașteți pe cineva, să ne scrieți.
Fratele Popa Alexandru s-a născut în anul 1866, în localitatea Tulca. 
A auzit Cuvântul Domnului în casa fr. Mateiaș Mihai,  predicat de fr. Cornea Mihai și este printre primii oameni din localitate care acceptă Cuvântul și vrea să pornească pe calea mântuirii.
În anul 1893, la primul botez oficiat de fr. Cornea Mihai, în localitatea Tulca, alături de cei 28 de candidați, se află și fr. Popa Alexandru.
În anul 1895 este ordinat ca păstor al bisericilor baptiste din jur.
După anul 1895 fr. Popa Alexandru ajunge păstorul Bisericii Baptiste din Gurbediu.
În anul 1904, fr. Heinrich Mayer, convoacă la Tulca Conferința Bisericilor Baptiste din Transilvania și Banat, la care fr. Alexandru Popa este numit conducătorul cercului Tulca, alături de Mihai Brumar.
A plecat acasă la Domnul său pe care la slujit cu credincioșie în ziua de 2 februarie 1947, la vârsta de 81 de ani.
Serviciul de înmormântare a fost condus de fr. Bora Teodor, a vorbit și fr. Bora Ioan din Cuvântul Domnului. A cântat muzica din loc, condusă de fr. Bulzan.
Surse:
Farul Creștin
Ioan Bunaciu
Alexa Popovici

Fr. Cornea Mihai împreună cu lucrători misionari din Bihor și Sălaj


[1] Farul Creștin, Anul XVI. Nr. 18, sâmbătă 3 mai 1947, p. 7.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu