marți, 14 septembrie 2021

Costea Petru 1932-2020 din Bonțești

 


S-a născut în familia lui Ioan şi a Brânduşei Costea, pe 13 septembrie 1932, în localitatea arădeană Bonţeşti, unde și-a petrecut copilăria și absolvit şcoala elementară, iar, după mutarea la Arad, a urmat cursurile şcolii profesionale – profilul croitorie -, ucenicind la unul dintre fraţii tatălui său. A frecventat serviciile divine de închinare la Biserica Baptistă Pârneava din Arad unde L-a cunoscut pe Domnul, s-a convertit şi a fost botezat de fratele păstor Pitt Popovici, în anul 1950.

A fost trimis la Seminarul Teologic Baptist din Bucureşti de Biserica Baptistă Pârneava Arad, în anul 1951, unde a urmat trei ani de studiu, pe cel de-al patrulea absolvindu-l în anii 1956-1957.

A început slujirea făcând practica la Biserica Baptistă Rădeşti, după anul trei de studii. În 1954 a fost angajat în Comunitatea Baptistă Cluj la bisericile din Turda, Câmpia Turzii, Viişoara, Soporul de Câmpie, Tureni şi Călăraşi-Turda. Aici a fost ordinat în luna noiembrie.

În același an s-a căsătorit cu Floare Cios din Tăuț iar în luna aprilie a anului următor, Domnul le dăruiește primul copil, un băiat, pe Ioan. Tot în anul 1955, s-a mutat cu slujirea în Comunitatea Baptistă Oradea, la Biserica din Cociuba Mare. Aici, în luna decembrie 1956, s-a născut al doilea băiat, Petru. Fiind o biserică mică și care nu putea susţine financiar un păstor, în  1958, fratele Petru Costea a fost transferat în Gurbediu, pentru a sluji bisericile cercului pastoral Gurberdiu, Căuaşd, Husasău de Tinca, Fonău, Sititelec şi Miersig.

În anul 1962 s-a născut al treilea copil, Benoni-Beniamin, cu un foarte mare preţ, de data aceasta, plecarea în veşnicie a soţiei Florica. Deşi cunoştea riscul, ea și l-a asumat, ducând sarcina până la capăt plătind astfel cu viaţa această naştere.

Pe 10 august 1963, s-a recăsătorit cu Felicia Uşvat care lucra la Casa Copilului din Arad unde fusese încredinţat pentru o vreme Beniamin. Pe 31 mai 1964, s-a născut prima lor fiică, Ronela, şi, pe 29 februarie 1972, a doua fiică, Simona.

Oficierea unui botez noutestamentar fără încuviințarea autorităţilor a cauzat transferarea în cercul pastoral al bisericilor din Tăuț, Călacea, Ucuriş, Girişul Negru. În anul 1986, tot din pricina unor probleme cu autorităţile locale, a fost transferat la Comunitatea Baptistă Arad, în cercul bisericilor Pecica, Șemlac, Şeitin, Nădlac, unde a slujit până la pensionare, în anul 1992.

A continuat slujirea și după pensionare, în Comunitatea Baptistă Arad, ca funcţionar la sediul acesteia, și, fiind membru în Biserica Baptistă „Emanuel” din Arad, a slujit consistent atât Biserica Emanuel, cât şi bisericile - misiune ale acesteia. A slujit și în multe alte biserici, oriunde era nevoie.

Slujirea lui s-a încheiat după ce neputinţa s-a instalat încet, încet, începând cu anul 2012. Deşi se mişca foarte greu şi vorbea stins, a continuat să slujească, încheindu-şi lucrarea în Biserica Baptistă Fiscut. În cele din urmă, după o suferinţă apăsătoare de aproximativ doi ani, pe 11 februarie, anul acesta, a ajuns acasă, la Stapânul pe care L-a slujit cu drag toată viaţa şi unde şi-a dorit mult să fie mutat (Iov 19:25-27). 

După aproape 90 de ani de viață, dar și după doi ani de suferință, pe 11 februarie, pastorul Petru Costea a trecut din existența de aici spre viața de dincolo. A lăsat în urmă familiile frumoase ale celor cinci copii și numeroase biserici din comunitățile baptiste Cluj și Arad pe care le-a slujit de-a lungul a mai bine de 50 de ani, începând din 1954.

Surse:

Beniamin Costea

Creștinul Azi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu