vineri, 28 mai 2021

Fratele Mariș Daniel privilegiatul lui Dumnezeu, în a conduce serbarea Centenarului

 

                        Din ciclul:  „Centenarul Seminarului Baptist 1921 – 2021” 



Pentru prezența Seminarului Teologic Baptist din București, Dumnezeu merită toată lauda cinstea și onoarea, doar El este vrednic să fie înălțat și apreciat. Dumnezeu a fost Acela care a luat deoparte niște oameni, care au studiat Biblia și au căutat să împlinească tot ce era scris în ea. Acești oameni au luptat și au devenit un popor prin predicarea Evangheliei, iar de îndată ce au dobândit libertatea au început să-și construiască școli de pregătire. Așa se face, că păstori baptiști Români încă dinainte de anul 1921 au frecventat și absolvit școli de teologie din: America, Germania și Ungaria. Odată ce Dumnezeu a unit într-un singur stat pe români și poporul Baptist a devenit mai puternic, a avut curaj mai mare să lupte pentru răspândirea Bibliei și au avut visuri realizabile prin atotputernicia lui Dumnezeu care le-a îndeplinit.

Dumnezeu a ridicat în acea vreme, oameni destoinici, cu mult curaj precum Vasile Berbecar, din Timișoara,  Radu Tașcă, din comuna Felnac, de lângă Arad, Constantin Adorean, din București, Ioan Socaciu, din Curtici, care sub călăuzirea Duhului Sfânt și ajutați de frați baptiști din Anglia și America, au pus bazele înființării Seminarului Teologic Baptist. Ulterior, pe parcursul timpului s-au alăturat  alte nume, oameni cu înaltă pregătire precum: Toma Slev din localitatea Vârfuri, Sezonov Lucașa din Tulcea, Popa Ioan, din localitatea Dumbrăvița, judeţul Arad, Asiev Vasile, din localitatea Bolgrad din Ucraina, Andrișan Pantilimon, din Brăila, Alexa Popovici din Firiteaz, judeţul Timiș, Ioan Bunaciu din Gurba județul Arad, Vasile Talpoș din Bocșa, județul Sălaj iar după aceștia toți, Daniel Marius Mariș din Curtici, cel care este în prezent rectorul Institutului Teologic Baptist din București. Dumnezeu i-a făcut acest frumos dar, de a fi coordonatorul Centenarului Institutului Teologic Baptist din București. Evenimentele le puteți urmări pe pagina Watch a Institutului Teologic Baptist din București, prin emisiunile fratelui Daniel Fodorean, precum și în alte emisiuni.

Redau o scurtă biografie a fratelui  Daniel Marius Mariș, Rectorul Institutului.

Pastorul Daniel Marius Mariș s-a născut la data de 30 noiembrie 1967, în orașul Curtici, județul Arad, într-o familie de credincioși baptiști. În anul 1984 l-a mărturisit public pe Domnul Isus Hristos ca Mântuitor personal și în luna iunie a aceluiași an, a fost botezat în Biserica Baptistă din Curtici de pastorul Traian Grec. În anul 1989 a fost admis ca student la Institutul Teologic Baptist din București. După absolvire, în anul 1993, este ales ca pastor al Bisericii Creștine Baptiste Golgota, alături de pastorii Liviu Țiplea și Ioachim Țunea, fiind mai apoi ordinat la data de 19 septembrie 1993.

Concomitent cu activitatea pastorală, pastorul Daniel Mariș își începe și cariera universitară în anul 1994, la Institutul Teologic Baptist din București și la Facultatea de Teologie Baptistă din Universitatea București. Între anii 1996-1999 urmează cursuri postuniversitare în cadrul programului de Master în Teologie la Regent's Park College din Universitatea Oxford, obținând titlul de Master în Teologie în anul 2000. În anul 2007 obține doctoratul în teologie la Universitatea din București. În toată această perioadă este cadru didactic la Institutul Teologic Baptist din București și la Facultatea de Teologie Baptistă din cadrul Universității București, ca preparator, apoi ca asistent, lector și conferențiar universitar. Începând din anul 2007 este profesor asociat în programul de Master al TCM International Institute SUA, iar din februarie 2015 este profesor asociat în cadrul programului de Doctor of Ministry de la Midwestern Baptist Theological Seminary, SUA. Între anii 2004-2011 a ocupat funcția de Secretar șțiintific la Facultatea de Teologie Baptistă din cadrul Universității din București. În anul 2012 a fost ales în funcția de Rector al Institutului Teologic Baptist din București.

Din anul 1999 și până în prezent a reprezentat Comunitatatea Baptistă București în Consiliul de conducere al Cultului Creștin Baptist din România, îndeplinind funcția de președinte al Comunității Baptiste București în perioada 2002-2011 și de vicepreședinte al Comunității Baptiste București, în perioadele 1999-2002, respectiv 2011-prezent.

Din anul 1993, este căsătorit cu Dr. Daniela Cosmina, care aparținea de biserica din Alba Iulia. De profesie medic, ea îi este ajutorul potrivit în lucrarea pastorală. Dumnezeu a binecuvântat familia lor în anul 1995 cu un fiu, Andrei Samuel și în anul 2005 cu o fiică, Naomi Beatrice.

Pastor Daniel Mariș a redactat următoarele lucrări teologice: „Creația Biblică: reflecții teologice în contextul dialogului creștin” (2009), „The biblical doctrine of creation: a basis for theological conversation between Evangelicals and the eastern orthodox church in contemporary Romania”, „Evanghelism Biblic” (1996), „Constantin Adorian: un lider baptist român vizionar” (2015), „Perseverență în predicarea Cuvântului și în slujirea creștină” (2018).

 

Dumnezeul Cel atotputernic să păzească în continuare poporul Baptist din România, această instituție de învățământ superior de renume,  pe fratele rector, dar și pe întregul personal ce contribuie la buna pregătire a lucrătorilor pe ogorul Evangheliei.

Prin toate acestea Bunul Dumnezeu să primească toată gloria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu