vineri, 7 mai 2021

Robert Stuart MacArthur al doilea președinte al Alianței Mondiale Baptiste


Prin ajutorul Domnului prezint pentru cei interesați, șirul de prezentări despre Alianța Mondială Baptistă. Astăzi prezint o mica biografie a unui om de mare cultură, un cărturar erudit, care a ocupat scaunul de înaltă slujire înaintea Domnului, Doctorul Robert Stuart MacArthur , D. D., LL. D. Mă bucur mult și mulțumesc lui Dumnezeu că Poporul Baptist Mondial a avut în frunte oameni pocăiți și cu mare dragoste de slujire. Când trebuia Robert Stuart MacArthural să meargă la al treilea Congres și să prezinte activitatea, Domnul l-a chemat acasă.

Doctorul Robert Stuart MacArthur , D. D., LL. D.  s-a născut la Dallesville, Quebec,  Canada, în ziua de 31 Iulie 1841. Crescut în casă creștinească, Robert MacArthur s-a hotărât pentru Domnul Isus la vârsta de 9 ani, și s-a botezat când era de 13 ani. El a urmat cursurile primare la Școala cu nr.35 din localitatea natală, apoi s-a înscris la Academia Woodstock, Canada, iar la stăruința mamei sale, după încheierea Academiei, a intrat la Universitatea Rochester din Statele Unite pe care a absolvit-o în anul 1867. Tot acolo a urmat Seminarul teologic în anul 1870, de unde mai apoi a intrat în câmpul Evangheliei, cu cea mai bună pregătire pe care un tânăr și-a putut-o câștiga. A fost ordinat și a devenit pastor al Bisericii Baptiste Calvary (Calvarul) în data de 15 Mai 1870, în același an căsătorindu-se cu Mary Elizabeth în 4 August.

La momentul în care MacArthur a venit ca și pastor al bisericii ,,Calvary”, aceasta număra 238 de membri. În decurs de 5 ani de la venirea lui, numărul membrilor s-a dublat iar ansamblul bisericii a crescut de 6 ori. MacArthur a supervizat construirea unei noi clădiri, formarea a trei congregații suplimentare și o creștere a ,,bisericii mame”, la 2300 de membri; și toate acestea le-a făcut până în anul 1910.

MacArthur a fost și un cărturar de mare valoare, printre publicațiile sale numărându-se o culegere de cântări bisericești, colecții de predici și lucrări apologetice.

Cu un mandat de 41 de ani, MacArthur a fost cel mai longeviv pastor din întreaga istorie a bisericii baptiste Calvary. În anul 1911 demisionează din funcția de pastor și deține titlul de pastor ,,emerit”, până în anul 1921, atunci când a renunțat la titlu pentru a evita asocierea cu ceea ce el a denumit ,,senzaționalismul” pastorului de la acea vreme, John Reach Straton. În urma unui nou dezacord în legătură cu direcția spre care se îndrepta biserica ,,Calvary”, dr. MacArthur și soția acestuia au părăsit în 1922  biserica, renunțând să mai  facă parte din aceasta, transferându-se la biserica baptistă ,,Old Cambridge”, unde oficia ca și pastor fiul acestuia.

Rămâne ca povestea vieții sale să ne spună toate cele pe care le-a făcut acest erou al credinței.

A fost ales președinte al Alianței Modiale Baptiste la congresul ce a avut loc în Philadelphia, Statele Unite în 1911. Având poziția cea mai înaltă  cadrul organizației mondiale  baptiste menționate mai sus, Dr. MacArthur se pregătea până în ultima zi pentru plecarea la congresul Alianței Baptiste ce s-a ținut la Stockholm, Suedia, în zilele de 23 – 30 Iulie (1923). Dumnezeu însă a prevăzut ceva mai bun și mai ușor pentru robul său și l-a luat acasă. Rămășițele sale au fost depuse în Daytona, Florida. Sănătos până la ora trecerii sale din această viață, Dr. MacArthur a lucrat din greu pentru cauzele Împărăției lui Cristos.

În ziua de 23 februarie 1923, la Daytona, Florida, a încetat din viață cel ce se chema, Robert Stuart MacArthur, doctor în divinitate (teologie) și doctor în drept.

El a lucrat cu devotament mare și păstoria sa la Biserica Baptistă Calvary din New York, a fost binecuvântată de Dumnezeu cu mult succes. Nu a existat nicio lucrare bună la care el să nu fi participat  și să nu fi contibuit cu serviciul său. Pentru aceea astăzi îl jelește toată America

Surse:

Farul Mântuirii

wikipedia.org


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu