marți, 16 mai 2023

Viziunea pentru slujirea de președinte a fratelui pastor Sorin Bădrăgan

 


Prezint în fața celor ce citesc blogul „Istorie Baptistă”, dar și a celor interesați de candidatul la slujirea de președinte al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, pe pastorul Sorin Bădrăgan, născut în 1978. Este un om dinamic, bun organizator. În anul 2019 a fost ales președinte al Comunității Baptiste de București și a adus îmbunătățiri în  activitatea de slujire: întâlniri cu păstorii, întâlniri de studiu, relaxare, întâlniri a familiilor de păstori pentru părtășie, socializare și cunoaștere, pentru post și rugăciune, a promovat  un spirit de dragoste și unitate între frați. A încurajat bisericile să se viziteze reciproc și alte acțiuni de dinamizare ale unui spirit frățesc practic.

Propunere de viziune pentru slujirea de Președinte al Uniunii Baptiste din România

 

Pastor Sorin Bădrăgan - scurtă prezentare

Am fost botezat în 1993 în Biserica Creștină Baptistă ‘Maranatha, Suceava. Sunt căsătorit cu Cristina Monica și Domnul ne-a binecuvântat cu două fiice: Sara și Bianca.

În perioada 1996-2000 am urmat cursurile Institutului Teologic Baptist București, apoi am obținut Masterul în Teologie la Colegiul Baptist Regents Park, Universitatea din Oxford. În anul 2010 am terminat programul de doctorat în teologie la Facultatea de Teologie Baptistă, Universitatea din București cu teza Eclezia între  dogmă și praxis. O paradigmă contemporană a doctrinei baptiste despre biserică.

În februarie 2003 am început slujirea pastorală în Biserica Creștină Baptistă ‘Providența, București, precum și predarea în cadrul Facultății și apoi al Institutului. În urmă cu 30 de ani, Biserica Providențaa inițiat un proiect major de implicare socială în comunitatea de romi și în zonele cu categorii defavorizate din proximitatea bisericii. În cadrul acestui proiect a fost oferită și echipare pentru mulți slujitori din biserici de romi din întreaga țară.

În perioada 2011-2019 am slujit ca secretar al Comunității Bisericilor Creștine Baptiste București, iar din 2019 până în prezent slujesc ca președinte al acestei Comunități.

 

 

Propunere de viziune pentru Uniunea Baptistă din România:

Revitalizarea mișcării baptiste din România

 

Încă de la începutul mișcării baptiste din zorii secolului al xvii-lea, baptiștii au căutat să fie credincioși Sfintelor Scripturi în ceea ce privește credința și practicile lor. Noi, baptiștii din România, am fost binecuvântați de Domnul cu generații de frați și surori care au rămas aproape de Cuvânt, au depus mărturia Evangheliei și au slujit cu dedicare, deseori în vremuri de restriște. Trebuie ca și noi, în prezent, să rămânem credincioși întru totul Cuvântului Sfânt, să stăruim în rugăciune, să trăim în sfințenie înaintea Domnului și înaintea oamenilor și să fim martori harnici aducând roadele pe care Dumnezeu le așteaptă de la noi.

Provocările cu care ne confruntăm în prezent sunt mai complexe ca niciodată: o scădere a numărului de credincioși în bisericile baptiste din țară, emigrație, schimbări aduse de avansul accelerat al tehnologiei, instabilitate socială, viață duhovnicească diluată etc.

Pentru că Domnul Isus este Cel care Își zidește biserica (‘… voi zidi Biserica Mea…’ Matei 16: 18), în unitate trebuie să cerem Domnului vremuri de înviorare ale vieților noastre de ucenici ai Săi, ale familiilor noastre și ale bisericilor baptiste din țară și din diaspora.

În acest proces trebuie să ne îndeplinim și partea noastră: după cum ne învață apostolul Pavel,  biserica, al cărei Cap este Domnul Isus Însuși, își primește creșterea prin lucrarea Duhului și prin ceea ce dă fiecare încheietură’ (Efes. 4: 16). Venind împreună, căutând unitatea în diversitatea caracteristică vieții baptiste, bisericile se vor încuraja și spijini reciproc, vor depune o mărturie frumoasă înaintea societății și vor răspândi Evanghelia aducând roadă pentru Împărăția lui Dumnezeu. 

 

Revitalizarea mișcării baptiste din România    

                                                                                                 

1. Uniunea în slujire

Uniunea Baptistă își propune să organizeze departamente de slujiri care să dezvolte diverse lucrări la nivel național: cu tinerii, cu surorile, cu familiile tinere, cu copiii; un alt departament ce va fi propus spre înființare este cel de istorie și identitate baptistă pentru ca să recuperăm moștenirea lăsată de înaintașii noștri.

 

2. Mărturie

Fiind una din cele mai mari uniuni baptiste din Europa (a treia), Uniunea Baptistă din România își propune să inițieze și să susțină proiecte de slujire și misiune care să implice și alte familii baptiste naționale.

Uniunea va facilita identificarea proiectelor ce vor fi implementate la nivel regional și național pentru o mărturie publică prin care credincioșii baptiști să fie cunoscuți în societate.

Uniunea își propune ca prezența mărturiei baptiste în mass media (inclusiv în spațiul virtual) să fie mult mai consistentă prin producerea de materiale despre Evanghelie, învățăturile baptiste, istoria și identitatea noastră.  

 

3. Grijă pentru lucrători

În colaborare cu școlile teologice din Cult, Uniunea va organiza conferințe pe teme relevante pentru păstorii și lucrătorii din bisericile baptiste din România și din diaspora. Uniunea va organiza retreaturi (ieșiri) pentru încurajarea păstorilor prin părtășii speciale anuale în Cuvânt, închinare, odihnă. Uniunea va promova programul existent de mentorare a slujitorilor tineri.

 

4. Sprijinirea bisericilor mici

Uniunea Baptistă va propune comunităților teritoriale și bisericilor elabobarea unei strategii naționale pentru susținerea bisericile mici prin implicarea bisericilor mai mari. După ce multe decenii credincioșii din bisericile mici din satele țării au întărit bisericile din orașe pe fondul migrației economice, este vremea ca bisericile mai mari - în mode deosebit cele din mediul urban - să ajute bisericile mici, mai ales din mediul rural.

Uniunea va susține și va încuraja bisericile baptiste din diaspora europeană prin proiecte  care vor fi identificate în urma unor consultări inițiate de UBR.

 

5. Multiplicare

Uniunea Baptistă va propune comunităților regionale și bisericilor elaborarea unei strategii naționale de plantare de biserici - în mod special în județele cu prezență evanghelică redusă, dar și consolidarea în zona cu o prezență baptistă semnificativă; de asemenea, vor fi propuse proiecte de misiune internă și externă.

Uniunea va facilita elaborarea unei strategii de ucenicizare a credincioșilor din bisericile baptiste, precum și elaborarea unui curs de ucenicizare adaptat realităților din țara și bisericilor din România.

Uniunea va încuraja dezvoltarea proiectelor educaționale la toate nivelurile: grădinițe, școli, licee, universități creștine.

 

Bisericile baptiste fiind autonome, este necesară implicarea voluntară în aceste proiecte. Dacă delegații la Congresul Uniunii mă vor încredința să slujesc ca Președinte al Cultului, împreună cu frații puși deoparte de Congres pentru celelalte poziții de slujire din Comitetul Executiv, voi lucra la unitatea familei baptiste din țara noastră, voi invita bisericile și comunitățile regionale ca împreună identificăm călăuzirea Domnului pentru proiecte specifice, concrete pe care să le implementăm.

Cred cu tărie că Domnul nostru ne va da izbândă în a face lucrarea Lui în prezent; în pofida vremurilor grele pe care le trăim, pentru că a Lui este puterea, punându-ne la dispoziția Sa și lucrând cu dedicare, pasiune și entuziasm, bisericile baptiste vor cunoaște o revitalizare spre gloria Numelui Domnului și lărgirea Împărăției Sale.

 

Pastor Sorin Bădrăgan

Un comentariu:

  1. Fi binecuvântat frate Sorin Dumnezeu sa te binecuvânteze și să te poarte în carul lui de poarte în carul lui de biruință petru fr păstori este timpul sa alegem în fruntea cultului un om al lui Dumnezeu cu o astfel de viziune DOAMNE AJUTA DOAMNE DA IZBÂNDĂ AMIN

    RăspundețiȘtergere