vineri, 5 mai 2023

Cuzman Constantin 1912-1998 din Bara

 


Fratele Constantin Cuzman s-a născut la 28 martie 1912 în localitatea Bara, Regiunea Lugoj, fiind fiul lui Nicolae și Ana. Rămâne orfan la vârsta de 5 ani.

Face șase clase primare în localitatea natală.

Primește botezul nou-testamentar administrat de fratele lucrător Crețu Nicolae, la 8 septembrie 1931 și este ordinat ca păstor, fiind în lucrarea Domnului timp de peste 60 de ani. Comisia de ordinare a fost compusă din următorii frați lucrători: Crețu Nicolae, Tomescu N. (am găsit poza fratelui Tomescu Victor 1907) și Ișfănescu V.

În ziua de 9 iulie 1933 se căsătorește cu Sofia, născută Neghiș și Domnul le dă patru copii: Moise, născut în localitatea Bara în ziua de 13 iunie 1934, Elena, născută în localitatea Bara în ziua de 18 iulie 1937, Maria, născută în localitatea Bara în ziua de 1 august 1939 și Ioan, născut în localitatea Bara în ziua de 2 august 1946.

A lucrat și ca îngrijitor la Școala Elementară din Bara, având și 7 iugăre de pământ, se pare că mai deținea 6 stânjeni de pădure.

Neavând parte de pregătire la o școală teologică, el s-a instruit ca autodidact. A studiat Cuvântul lui Dumnezeu cu multă râvnă și l-a vestit ,,la timp și ne la timp”. După pensionare, ca angajat de stat, din 1968,  mutându-se în Timișoara în anul următor, a fost până în ultimele luni ale vieții, același om disponibil pentru lucrarea Domnului, răspândind Evanghelia și vizitând zeci și zeci de biserici în Banat, Bihor, Maramureș, etc.

Cel ce păstorise biserici din actualele comunități Arad și Timișoara, a cercetat adeseori grupurile mai puțin numeroase de credincioși din orașele și, mai ales, satele țării. A fost omul care ,,a slujit celor din vremea lui, după planul lui Dumnezeu” (Fp. 13,36a), chiar dacă istoria a consemnat vremuri potrivnice: dictatura antonesciană și cea comunistă. Numeroase lucrări ,,clandestine” din vremea opresiunii vor rămâne cunoscute și răsplătite de Dumnezeu. S-a rugat mult pentru lucrare și pentru lucrătorii din biserici, de la radio, din mass-media creștină etc.

A trecut la cele veșnice vineri, 5 iunie 1998, iar serviciul de înmormântare a avut loc duminică, 7 iunie 1998, fiind organizat de Biserica Creștină Baptistă ,,Betel” - Timișoara. Au participat frații păstori Petru Dugulescu, Daniel Cocar și Samuel Țuțac, care au vestit Cuvântul vieții și al speranței. Un grup de cântăreți de fanfară au slăvit pe Domnul cu această ocazie.

A plecat la Domnul fratele Constantin Cuzman, un vechi lucrător al Evangheliei Împărăției lui Dumnezeu, om care a iubit Cuvântul, a studiat Cuvântul, a trăit Cuvântul și a vestit Cuvântul lui Dumnezeu. Privind în retrovizorul unei vieți cu adevărat dedicate Domnului, avem imaginea celui pentru care ,,a trăi este Cristos și a muri este un câștig”.

 

A plecat acasă un veteran al lucrării, un om de reper prin modestia și consacrarea în slujba lui Dumnezeu. Pentru asemenea caractere creștine și pilde de slujire, toată gloria să-I fie adusă lui Dumnezeu!

Doamne, scoate noi lucrători la secerișul Tău!

Surse:

 Ioan Cuzman, pastor, fiul

Arhive

Farul Creștin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu