joi, 4 mai 2023

Cuzman Ioan 1946 – 2023 din Bara

 


            Fratele Nelu Cuzman s-a născut pe data de 2 august 1946 în comuna Bara, județul Timiș, într-o familie de credincioși baptiști: tata Cuzman Constantin (pastor), mama Cuzman Sofia , fiind cel mai mic dintre cei patru copii: Moise , Elena , Maria, Ioan.

            Clasele primare le efectuează în Bara, se mută cu familia în Lugoj, unde termină gimnaziul și liceul. În Lugoj frecventează biserica baptistă , fiind activ în viața bisericii și este botezat în 20 ianuarie 1967 de către fr. Turcu Teodor.

              După efectuarea stagiului militar se mută cu familia în Timișoara, unde devine membru al Bisericii Baptiste Nr. 1 Timișoara, pe acea vreme pastor fiind fr. Liviu Olah.

              A fost pasionat de lectură, natură și astronomie, dar cel mai mult a îndrăgit studiul Cuvantului lui Dumnezeu și și-a dedicat timpul aprofundării Bibliei, devenind un lucrător misionar laic, frecventând mult bisericile de la sate. Totodată, a fost implicat în lucrarea cu tineretul în biserica de pe strada Romulus. În toată această perioadă a lucrat ca angajat la PECO Timișoara, gestionar.

            Așa o cunoaște și pe viitoarea soție, Iulia, cu care se căsătorește în 27 august 1972 în Biserica Baptistă Utvin. În anul 1974 este binecuvântat de Domnul cu o fiică: Estera Delia Emanuela. În plan familial a mai primit binecuvântări: în 1996, Estera se căsătorește cu Adrian, în 2007 se naște nepotul Gabriel.

             În perioada construcției actualului locaș de cult a petrecut o mare parte din timp pe șantier alături de mulți alți frați dăruiți de Domnul, făcând această lucrare cu devotament și bucurie. A fost ordinat ca diacon în anul 1987, iar în anul 1991 se dedică total lucrării Domnului, devenind pastor-asociat alături de fr. Dugulescu Petru, fr. Bulica Petru și fr. Trif Ioan. Se înscrie și absolvă cursurile universitare în cadrul Institutului Teologic Baptist București(1993-1998).

            În toată perioada de lucrare desfășoară activități:

- a mers deseori în misiune cu formațiile bisericii( tineri, fanfară, cor);

- a girat Biserica Baptistă din Orșova;

- a lucrat cu Biserica Betesda a fraților surdo-muți;

- a oficiat nenumărate înmormântări, nunți, botezuri noutestamentare în Betel și la sate;

- a efectuat vizite pastorale într-un cadru foarte bine organizat;

- a fost o vreme secretar general al Comunității Creștine Baptiste Timiș;

- a girat Biserica Baptistă din Chevereș (2000-2014);

- a fost si primul presedinte al bordului RVE Timisoara.

- mutându-se cu domiciliul în Moșnița Nouă în anul 2000 și vizionar fiind, a început demersurile în fața autorităților pentru obținerea unui teren în vederea construirii unei biserici baptiste în Moșnița Nouă.

            În anul 2014 se îmbolnăvește și nu mai poate desfășura activități, se retrage și susține lucrarea Domnului în rugăciune.

În ziua de 03 mai 2023 Domnul își cheamă slujitorul credincios acasă, ca să se bucure împreună cu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, alături de miile de credincioși răscumpărați.

           Toată lucrarea din timpul vieții a făcut-o cu multă dedicare și bucurie, pentru slava și gloria Domnului pe care L-a slujit și L-a iubit până la sfârșit.

Surse:

Familia Iulia Cuzman si familia Tepeș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu