miercuri, 30 decembrie 2020

Danciu Vasile 1940 – 2020, din Chiuiești

 


 O viață de 80 de ani în câteva rânduri… 

                                                            de Corina Pop

Danciu Vasile s-a născut în 26.06.1940, primul copil în familia lui Vasile și Ana Danciu (fostă Sigartău), în Chiuiești, pe Gura Dreptului, acolo unde a locuit familia înainte să se mute în casa din centrul satului, în care i-am știut cu toții, vis-à-vis de școală. A fost urmat de 4 frați și 2 surori: Grigore, Maria, Susana, Nelu, Cornel și Tănase. A învățat de foarte mic să fie responsabil și să le poarte de grijă fraților și surorilor mai mici, i-a iubit cu toată inima, s-a mândrit cu ei,  i-a sprijinit, i-a adunat laolaltă cât de des a putut. Timpul petrecut cu ei și familiile lor, mai târziu l-a prețuit de fiecare dată…

A urmat primele clase ale școlii primare pe Gura Dreptului, mergând la școală în cămașă lungă din pânză, cu tăblița, desculț, așa cum îi plăcea să ne povestească adesea... apoi a continuat la școala din sat. Deoarece tatăl său era contabil, un om care știa ce înseamnă educația, l-a înscris la Scoala de felceri igieniști în Cluj, de unde a fost exmatriculat de regimul comunist din acea vreme, pe motiv că făcea parte dintr-o familie de credincioși care au ales să-și afirme deschis, pe față, credința lor în Dumnezeu.

S-a întors în sat și a învățat croitorie de la fratele Veja din Cîțcău. A lucrat cu hărnicie, cosând pantaloni și sumene pentru cei din sat, ajutându-și astfel familia.

A avut parte de o copilărie și o tinerețe nemaipomenite, a muncit din greu la câmp, având grijă de animale, adunând lapte, dar a avut parte de niște relații atât de frumoase și valoroase cu familiile și tinerii Bisericii Baptiste din Chiuiești. Ne povestea cu atâta pasiune de adunările bisericii, de misiunea în alte sate care o făceau cu corul și fanfara. Tatăl lor iubea muzica, ni-l amintim cântând la vioară, mama lor avea o voce deosebită și lucrul acesta l-au transmis copiilor, lui Vasile și celorlalți frați și surori. Mai cântă încă și azi împreună atât de mult când se întâlnesc...

Cel mai important lucru din viața lui a fost că la vârsta de 16 ani a înțeles cât de prețioasă e umblarea în ascultare de Dumnezeu și l-a primit pe Domnul Isus în inima lui, a fost botezat undeva în pârâu, așa cum se făceau botezurile în acea vreme, împreună cu alți tineri din Biserica din Chiuiești.

A ajuns la Hunedoara în anul 1961, chemat fiind de fratele lui Grigore, unde s-a calificat în meseria de electrician la Combinatul Siderurgic. A avut o mare oportunitate ca ucenic să lucreze cu o echipă de nemți, care veniseră să monteze o linie de automatizare la Combinatul Siderurgic din Hunedoara, a învățat foarte multe, care mai târziu l-au făcut valoros în meseria lui.



În misiunile care le făcea cu corul și fanfare, au ajuns peste deal și în Gostila, unde a întâlnit-o pe Minerva Lup. Ne spunea adesea cât de frumoasă era, a iubit-o și și-a dorit să-și întemeieze o familie cu ea. Mergea să o vadă și să petreacă timp cu ea peste deal din Chiuiești în Gostila și înapoi. Nu era o distanță mică... Altele erau sacrificiile atunci ca să-ți arăți dragostea... S-au căsătorit în septembrie 1962 la Hunedoara.

A urmat apoi perioada de armată la Brăila, București și Bârlad. Când s-a întors din armată, în 1964, începea construcția Combinatului de Celuloză și Hârtie din Dej. A găsit o slujbă ca și electrician și a rămas în această slujbă timp de 27 ani. A pus multă pasiune în munca lui, a făcut-o cu toată inima, cunoștea toate fluxurile tehnologice, toate rețelele electrice... A iubit oamenii din fabrică, avea atâția prieteni, anii lucrați au fost frumoși și ne povestea cu mult drag de ei...

În anul 1964 a cumpărat grădina cu casa mică existentă atunci în Viile Dejului, pe strada Huhurez nr.27. Ne-a spus de multe ori cu bucurie că a cumpărat-o pe banii munciți de el. În anul 1973 a dărâmat casa

mică și a construit casa în care a locuit până acum. Fiecare colțișor, fiecare ușă, totul ne amintește de dumnealui, de munca lui, de dorința de a ne crea confort și a ne face să ne simțim bine.

Dumnezeu i-a binecuvântat cu copii: În 30 ianuarie 1965 s-a născut prima fetiță în familia lor, dar a fost o naștere grea și a murit asfixiată. A fost o mare durere, a fost fetița pe care n-a apucat s-o țină în brațe, dar cu siguranță se bucură și de ea acum sus în cer. În aprilie 1966 s-a născut Corina, în august 1970 Vasile, în mai 1973 Radu și în noiembrie 1979 Mimi. Am simțit iubirea lui tot timpul ca și copii, a făcut lucruri pentru noi de care puțini copii s-au bucurat în vremurile în care am crescut noi. Ne amintim de vacanțele la mare din fiecare an, vacanțe în care ne-am cunoscut toată țara, economisea bani și timp ca să avem în fiecare an acest timp împreună ca și familie.

Începând cu anul 1972 a fost parte din Biserica Baptistă din Dej. A participat la reconstrucția bisericii în anii 1973-1974, i-a plăcut tot timpul să împărtășească frumusețea acelui timp, unitatea, părtășia, bucuria de care a avut parte împrună cu cei din generația lor. Au început să-și întregească trupa acum în ceruri... A dirijat corul alături de fratele Emil Pop până în 1983, când acesta a plecat în America. A participat la înființarea fanfarei din Dej și a cântat în ea.  Și-a trăit bucuriile și necazurile alături de cei din biserica din Dej, i-a prețuit și iubit până la capăt.

Un loc special în inima lui a avut întotdeauna Biserica din Chiuiești, uneori eram de-a dreptul geloși ca și familie pentru această iubire. A mers să dirijeze corul din Chiuiești până în 2018, când i-a fost amputat piciorul drept și nu a mai putut. A petrecut multe momente frumoase acolo, a participat la nuntile, binecuvântările, înmormântările voastre, nu voia să scape nicio ocazie. Vă mulțumim că i-ați arătat atâta dragoste și acceptare și și-a găsit de atâtea ori acolo locul slujirii.

A ajutat de asemenea pentru perioade de timp corurile din Gherla și Răscruci.

A venit Revoluția din 1989 și deschiderea granițelor, au fost atâtea grupuri de străini care au venit să ne viziteze. A fost foarte deschis și disponibil întotdeauna să-i primească, să-i ducă cu mașina, să le arate locuri, să le arate nevoi, să-i direcționeze spre a se face utili. Așa au luat naștere marile prietenii cu cei din Norvegia, unde a mers cu corul în anii 1994 si 1997, cu cei din Statele Unite, unde a fost corul în anul 1995. Ne amintim cu mare drag de prietenia cu misionarul american Jimmy Morse și sotia lui Peggy, prin care am ajuns să avem zeci de prieteni și au fost impactate viețile atâtora dintre noi în moduri în care nu ne-am fi imaginat. Acum, probabil se bucură împreună acolo sus la Tata. Nu-i uităm nici pe cei din Spania, cu care mergea la întâlnirile Asociației Polițiștilor Creștini.

A fost întotdeauna foarte creativ și inventiv. I-a plăcut să experimenteze lucruri noi. După Revoluție căuta mereu oportunități să înceapă ceva pe cont propriu, să-și deschidă o afacere. Atunci nu am înțeles ce vrea și de ce nu era mulțumit cu slujba pe care o avea... Dumnezeu i-a deschis această oportunitate când au fost direcționate spre Dej niște utilaje de tipar, folosite. Habar nu avea de tipar,... dar a luat totul de la zero. E incredibil când privim în urmă cum a cumpărat spațiile în care e acum Tipografia Lumina, cuma a pus pe picioare tipografia și cum a funcționat atâția ani... Cu siguranță nu au fost abilitățile lui, a fost mâna bună a Dumnezeului nostru care a binecuvântat inițiativa și munca lui. Dumnezeu l-a învățat să fie generos și mereu atent la nevoile celor din jur, lucrul acesta l-am văzut toată viața noastră... era în stare să renunțe la orice era a lui, de dragul de a ajuta pe cineva...

A avut parte de ani buni, binecuvântati, în care și-a văzut pe rând copiii căsătorindu-se și venind nepotii:

Corina cu Nelu cu nepotii Andrei căsatorit cu Cezara și Priscila.

Vasile cu Ligia, cu nepotii Vasilica logodit cu Laura și Maria.

Radu cu Cici, cu nepoții Matei si Luca.

Mimi cu Cosmin, cu nepoții Timon si Tobias.

Nepoții au fost mândria lui până în ultimul moment, îi urmărea pe fiecare pe transmisiile live ale bisericilor în care slujeau, se bucura atât de mult să vadă că le place muzica, se uita cu atâta drag la Timon și Tobias care tocmai începuseră să învețe un instrument...

Împreună cu atâtea bucurii și binecuvântări a avut parte și de multă suferință fizică. A avut multe probleme de sănătate prin care a trecut cu multă răbdare și stoicism. Harul lui Dumnezeu i-a fost întotdeauna îndeajuns și puterea lui Dumnezeu în toate slăbiciunile lui l-au purtat mai departe.

Un lucru care ne-a impresionat în ultimii 10 ani a fost dedicarea și grija cu care s-a ocupat de mama noastră în urma accidentului vascular care l-a suferit. Uneori era mai bolnav decât ea și continua să o slujească cu toată inima și puterea...

Nu l-a descurajat faptul că și-a pierdut un picior în 2018, a luptat pentru a se recupera, a învățat să se folosească de scaunul cu rotile, și-a cumpărat rampă electrică cu care să coboare scările, reușea să iasă din casă în curte singur, fără ajutorul nostru și adesea se plimba pe stradă cu căruciorul electric primit prin bunăvoința Fundației Elpis Dej. Știm că mulți dintre cei de aici îi păstrați amintirea stând la poartă și căutând cu cine să povestească.

Nu ne-am fi gândit să-l pierdem dintre noi încă, dar recunoaștem suveranitatea lui Dumnezeu asupra lungimii vieților noastre și Îi mulțumim pentru acești 80 de ani pe care  i-a dăruit.

S-a infectat cu COVID, am aflat despre acest lucru în 16 decembrie, am luptat impreună tratându-l acasă, părea că va fi învingător, se simțea bine, însă în noaptea de 20 spre 21 decembrie a făcut o criză de inimă, intrase în fibrilație, a fost internat în Spitalul Municipal Dej, unde s-a încercat să fie reechilibrat, a intrat însă în blocaj renal și a plecat în ziua de 26 decembrie 2020, lăsând multe lacrimi în urmă. Ne-a durut faptul că în ultimele zile ale vieții a suferit singur, fără nici unul din noi alături, dar suntem convinși că Domnul Isus l-a ținut în brațe mai bine decât am fi putut-o face oricare...

Nu a fost un om perfect, a avut slăbiciunile, greșelile, deciziile greșite la care probabil mulți din cei care sunteți azi aici, ați fost martori. A fost ca un șantier în lucru... în fiecare zi a fost nevoie de reparație, de îndreptare, lucru care l-a făcut Dumnezeu în viața Lui. Îl slăvim pe Dumnezeul care L-a slujit că a șlefuit în el caracterul, sufletul, acel om care a putut să fie mutat în Împărăția lui Dumnezeu. Suntem și noi toți la fel, în lucru, în proces de prelucrare... în tânjirea noastră să ajungem și noi într-o zi acolo...

Dacă ar fi putut și-ar fi luat rămas bun de la toți, știți bine... Nu pomenim nume, ca nu cumva să ne scăpați careva... V-a iubit și prețuit pe toti: soție, copii, nepoți, frați, surori, cumnați, cumnate, verisori, rude apropiate sau depărtate, cuscrii, prieteni, colaboratori, vecini, colegi de muncă.... pe toți.

Fiți binecuvântați cu toții de Dumnezeul cerului și al pământului!

Numai a Lui să fie toată slava!

duminică, 27 decembrie 2020

Lăpugeanu Alexandru 1949 – 2020, din Jupânești

 


Fratele Lăpugeanu Alexandru s-a născut în ziua de 13 februarie 1949. în localitatea Jupânești, județul Timiș, de naționalitate română. Părinții se numeau Ioan și Piersida și Domnul i-a binecuvântat cu 11 copii.

Auzind Evanghelia, a conştientizat încă din tinerețe, faptul că are nevoie de un Mântuitor personal, s-a pocăit de păcatele sale şi a fost botezat, în data de 13 iunie 1970 în Biserica Creştină Baptistă din Sinteşti, de către pastorul Gavril Crişan.

În anul 1965 până în 1974 este angajat în meseria de „Sticlor suflător la țeavă”, la Fabrica de sticlărie. În acest timp urmează cursurile liceului seral.

Între anii 1968 – 1970 face serviciul militar și este lăsat la vatră cu gradul de sergent.

Încă din copilărie a avut dorința de a predica Evanghelia, astfel că între anii 1974-1978 a urmat cursurile Seminarului Teologic Baptist din București.

După terminarea studiilor a venit să slujească în cercul de biserici Făget, format din Bisericile Creştine Baptiste din localitățile Făget, Sinteşti, Coşteiu de Sus şi Bichigi.

A fost ordinat ca păstor în data de 9 noiembrie 1980, în Biserica Baptistă din Făget. Din comisia de ordinare au făcut parte păstorii: Ioan Trif, Laurențiu Tuțac, Dragoş Hudema, Mihai Mihuț, Busuioc Belciu, Viorel Clintoc, Gheorghe Băleanu, Dumitru Turcin, David Nicola şi Ioan Lupulescu.

Între anii 1992-1998 a fost implicat în construirea clădirii Bisericii Baptiste din Făget, inaugurarea noului lăcaş de închinare având loc în data de 10 mai 1998.

A mai slujit în Bisericile Baptiste din Susani, Cliciova, Dumbrava, Margina, dar şi în alte localități din zona Făgetului.

A fost implicat în plantarea şi construirea Bisericii din Dumbrava, dar şi în repararea lăcaşurilor de cult din Tomeşti şi Româneşti.

Între anii 2009-2015 a fost vicepreşedinte al Comunității Bisericilor Creştine Baptiste Timişoara, dar a fost şi membru în comitetul Casei de Pensii şi Ajutoare al Cultului Creştin Baptist din România.

A editat un mic Almanah al Bisericilor Creştine Baptiste din zona Făgetului (2015) şi cărțile: Ilustrații pentru predici, Spicuiri din Biblie, Schițe de predici pentru sărbătorile Domnului şi Profetul Ilie.

A fost căsătorit cu sora Ana Pătraşcu, iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu 5 copii: Amiel Magdiel, Corneliu Otniel, Samuel, Iosif şi Emanuel Zaharia. Doi dintre băieții lui, Iosif şi Emanuel Zaharia, slujesc astăzi ca păstori.

În ziua de 27 decembrie 2020, Domnul își cheamă slujitorul lui credincios acasă, ca să fie pentru totdeauna cu Dumnezeul pe care l-a iubit și slujit.

Surse:

Dr. Ionel Tuțac

Arhive

sâmbătă, 26 decembrie 2020

Predica fratelui Iosif Țon la înmormântarea lui Nelu Rusu (1977)

 

Postarea predicii fratelui Liviu Olah de la înmormântarea lui Nelu Rusu (1977), a produs o plăcută primire  unor frați care au trăit acele momente și au fost prezenți la înmormântare. Am aflat cu această ocazie despre sora de corp a fratelui Nicu Morocoș care mă va ajuta să îi postez biografia.

Dată fiind această situație și bucuria de a reauzi și a ne reaminti, m-am gândit să  completez imaginea postând și predica fratelui Iosif Țon, tot  de la acel moment trist. Am avut și predica fratelui Ioan Bunaciu, dar în trecerea anilor s-a pierdut. Au fost mai mulți vorbitori acolo și dacă cineva are cumva casete înregistrate, îl rog să ia legătura cu mine (Vasile Bel).

Postarea are doar rolul informativ de a reaminti despre vremurile acelea trecute, care erau într-un fel grele, dar care au adus multe roade .

Audiție plăcută!

vineri, 25 decembrie 2020

Predica fratelui Liviu Olah la înmormântarea lui Nelu Rusu (1977)



Despre Liviu Olah am scris AICI iar despre Nelu Rusu am scris AICI.

Domnul m-a ajutat, prin mai multe persoane, printre care nepotul meu, Paul Frenț, să pot posta pe pagina de blog predicile pe care le-am recuperat în vremea comunistă pe bandă magnetică.

Vă invit cu drag pe cei nostalgici și nu numai să-l ascultați pe fratele Liviu Olah predicând la înmormântarea fratelui Nelu Rusu, care a murit la cutremurul din 4 martie 1977 și care era student la Seminarul Teologic Baptist din București.

Audiție plăcută!

marți, 22 decembrie 2020

Taloș Vasile Alexandru 1944 – 2020 din Cisnădie

 

Vasile Alexandru Taloş s-a născut la 19 mai 1944, în comuna Cisnădie, raionul Sibiu, regiunea Brașov. Tatăl fratelui Vasile  Alexa s-a născut în Prodănești, iar soția Elena în Lupoaia, județul Sălaj. După ce s-au căsătorit, s-au mutat în Cisnădie. După o ședere de câțiva ani, s-au mutat în Jibou, județul Sălaj, unde fratele Alexa a slujit ca păstor al bisericilor baptiste din Zalău, Peceiu şi al celor de pe Valea Agrijului.

Vasile Taloș primește pe Domnul Isus în viața sa și în ziua de 13 iunie 1965 este botezat de fratele Simion Rusu.

În anul 1965 a început cursurile Seminarului Teologic Baptist din Bucureşti și a absolvit în 1969. În același an a fost ordinat pastor al Bisericii “Sfânta Treime” din Bucureşti. În perioada comunistă, fratele Taloș acesta a absolvit și Facultatea de Drept.

S-a căsătorit în anul 1969 cu Cornelia şi Dumnezeu i-a binecuvântat cu doi copii: Claudiu şi Corina.

La Congresul Cultului din 1972, fratele Taloș a luat cuvântul şi a cerut ca botezul să fie considerat act de cult, asemenea Cinei Domnului, şi păstorii să-l poată îndeplini fără să ceară aprobare.

În timpul comunismului, a fost secretarul Comunității Baptiste de București, a fost ales în 1988  în Comitetul de conducere al Uniunii, a făcut parte din comitetul de redacție al revistei cultului, „Îndrumătorul Creștin Baptist” și a fost profesor la Seminarul Teologic Baptist din București.

În ziua de 13 martie 1990, a avut loc în locașul de închinăciune al Bisericii Creștine Baptiste „Sfânta Treime” din București întrunirea reprezentanților unor culte evanghelice pentru constituirea „Alianței Evanghelice”, iar fratele Vasile Taloș a fost ales președinte.

Fratele Traian Grec, după ce a trecut prin cele trei congrese de lucru din anul 1990, organizează la Sala Palatului, al 30-lea Congres al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, 3-5 mai 1991. Congresul a ales președinte al Uniunii pe fratele Vasile Taloș.

Țară liberă, Congres liber și Cultul Creștin Baptist din România pornește liber, prin credința în Dumnezeu, spre viitor și spre a duce Evanghelia mai departe.

În 15-17 iunie 1995, la Biserica Baptistă „Emanuel” Oradea, are loc al 31-lea Congres al Bisericilor Creștine Baptiste din România. La acest congres, fratele Vasile Taloș este ales din nou președinte, pentru al doilea mandat.

Între anii 1999-2003, a slujit ca vicepreşedinte cu misiunea în cadrul Uniunii Baptiste, iar între anii 2003-2008 a slujit ca director al Casei de Pensii şi Ajutoare a Cultului Creştin Baptist.

A predat cursuri de Vechiul Testament, Misiologie, Dinamica Bisericii, Erezii contemporane şi Drept bisericesc la Institutul Teologic Baptist din Bucureşti (1990-1998) şi la Universitatea Emanuel din Oradea (1998-2004).

În anul 2008, fratele Taloș a obținut titlul de doctor în teologie la o universitate din America.

Fratele Vasile Taloș a fost un bun predicator și organizator, a avut curaj când a fost nevoie și a știut să lucreze cu înțelepciune în toată vremea.

În ziua de 22 decembrie 2020, Dumnezeu l-a chemat acasă pe slujitorul său credincios ca să fie împreună cu Stăpânul său pe care l-a slujit.

 

Surse:

Ionel Tuțac

Marius Silveșan

Teofil Mihoc

Arhivă

Creștinul Azi

Îndrumătorul Creștin Baptist

miercuri, 16 decembrie 2020

Dega Iovan (Avram) 1939 – 2020, din Mesici, de Ionel Tuțac

 


Iovan (Avram) Dega senior, un veteran al credinței baptiste din Banatul Sârbesc, a plecat acasă. Am aflat în această săptămână de la pastorul Trajan Kacina, un fost student al Institutului Biblic Baptist din Timişoara, că fratele Iovan (Avram) Dega senior, şi-a sfârşit alergarea pământească la vârsta de 81 ani. L-am cunoscut pe pastorul Avram Dega senior, în anul 1999, atunci când am început un parteneriat al Comunității Timişoara, cu Bisericile Baptiste Româneşti din Banatul Sârbesc. La acea vreme, era liderul de necontestat al mişcării baptiste printre românii din Serbia. Un bun doctrinar, un pastor preocupat de creşterea şi maturizarea bisericilor, un excelent evanghelist şi o gazdă foarte ospitalieră. Am participat alături de el şi de alți lucrători din Banatul Sârbesc la numeroase evenimente: botezuri, conferințe, evanghelizări. Prin intermediul fratelui Trajan Kacina, am intrat în posesia câtorva informații biografice.

Pastorul Iovan (Avram) Dega senior, s-a născut în data de 24 mai 1939, în localitatea Mesici, din fosta Iugoslavie.

La vârsta de 14 ani, în ciuda opoziției familiei, s-a convertit în Biserica din satul natal la credința baptistă. S-a botezat în data de 26 august 1956, în localitatea Nicolinț, cu ocazia celui mai mare botez pe care l-au avut românii din Banatul Sârbesc.

S-a căsătorit cu Rahela Picioane din Nicolinț, iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu 5 copii: Avram, Petru, Lidia, Ana şi Iosif.

După satisfacerea stagiului militar, în Croația, s-a reîntors în satul natal, unde a început să predice Evanghelia.

Între anii 1963-1965 a locuit în localitatea Satu Nou, unde a pus bazele unei biserici baptiste. În anul 1965 s-a reîntors în Mesici, de unde a misionat în fiecare duminică în localitățile: Sălcița, Iablanca, Grebenaț, Nicolinț, Ecica, ş.a. Cele mai multe misiuni le-a făcut cu bicicleta. Indiferent că era frig sau cald, ploaie sau zăpadă, fratele Avram se străduia să ajungă la frații şi surorile lui de credință.

A fost ordinat în slujba de diacon în anul 1972, iar în anul 1993 a fost ordinat în slujba de păstor în Biserica Baptistă din Vârşeț. A slujit mai multe mandate ca secretar şi preşedinte al Cercului (Comunității) Bisericilor Baptiste Române din Banatul Sârbesc. Fratele a scris numeroase poezii şi articole în ziarele româneşti şi a realizat emisiuni creştine la posturile de radio şi televiziune româneşti din Banatul Sârbesc.

După 81 de ani de viață şi 64 de ani de alergare pe ogorul Evangheliei, Dumnezeu l-a chemat, în data de 6 decembrie 2020, pe fratele Avram Dega senior, la odihna cerească. Serviciul de înmormântare a avut loc în data de 8 decembrie 2020, în oraşul Vârşeț (Vrsac). Evanghelia a fost vestită cu prilejul înmormântării de frații Trajan Kacina şi Traian Marcovicean. Dumnezeu să mângâie familia îndoliată şi să ridice alți lucrători destoinici printre românii din Banatul Sârbesc.




Serviciile Comemorative și înmormântarea fr. Daniel Chereji

 


Personalitatea pastorului Daniel Chereji s-a văzut în și în aceste zile, când comunitatea baptistă și-a luat la revedere de la pastorul care a fost foarte activ în timpul vieții sale. Deși avea suferință în trup, a fost foarte activ, era interesat să ajute, să vină cu soluții în multe domenii, la multe biserici. S-ar putea face o frumoasă cronologie cu activitatea dumnealui, din multele intervenții  ale fraților predicatori baptiști, penticostali și nu numai, care au participat la serviciile comemorative.

Prin bunăvoința fratelui Teofil Mihoc, păstorul Bisericii Baptiste Jibou și președintele Comunității Creștine Baptiste Cluj, pot pune la dispoziția celor interesați, atât programul, cât și cei ce au participat și au luat cuvântul la cele 4 servicii și să pun un link   acolo unde s-a putut, pentru a se și vedea programul integral.

 

Serviciile Comemorative și înmormântarea fr. Daniel Chereji 12 – 14 Decembrie 2020, Biserica Baptistă „Biruința” Baia Mare.

1.    Serviciul Comemorativ – Sâmbătă 12 Decembrie. Vezi AICI.

a.     Coordonare – fr. Matei Aurel – secretarul bisericii

b.    Teofil Mihoc – păstorul Bisericii Baptiste Jibou și președintele Comunității Baptiste Cluj

c.     Chende Marius – păstorul bisericilor baptiste: Cuceu, Popeni, Sălaj

2.    Serviciul Comemorativ – Duminică dimineața, 13 Decembrie. 

a.     Coordonare și rugăciune – Isai Sabău – Prezbiter Biserica Baptistă ”Biruința” Baia Mare

b.    Paul Vasile – păstorul Bisericii Baptiste „Sfânta Treime”, Baia Mare

3.    Serviciul Comemorativ – Duminică după-masă, 13 Decembrie. Vezi AICI

a.     Coordonare fr. Aurel Matei (secretarul bisericii) și Teofil Mihoc (păstorul Bisericii Baptiste Jibou și președintele Comunității Baptiste Cluj)

b.    Păstorii care au luat cuvântul:

                                                   i.     Gherasim Magda (Biserica Penticostală ”Muntele Sionului”, Baia Mare)

                                                 ii.     Luca Daniel (Biserica Baptistă  Seini)

                                               iii.     Ianoș Csaba (Biserica Baptistă maghiară, Baia Mare)

                                               iv.     Moiș Gheorghe (Biserica Penticostală „Maranata”, Baia Mare)

                                                  v.     Nicu Zaharia (Biserica „Filadelfia”, Baia Mare)

                                               vi.     Nicu Lăcătuș (Biserica Baptistă „Speranța”, Baia Mare)

                                             vii.     Borcea Timotei (Biserica Baptistă Nr. 1 Sighetu-Marmației)

                                           viii.     Ciutac Dan (Biserica Baptistă din Ocna Șugatag)

                                               ix.     Mih Ioan (Biserica Baptistă din Mireșu Mare)

                                                  x.     Groza Teodor (Biserica Baptistă Vișeu de Sus)

                                               xi.     Cernea Alex (Biserica Baptistă din Oarța de Sus)

                                             xii.     Rey Abrudan (Biserica Baptistă „Via”, Cluj-Napoca)

                                           xiii.     Teofil Cotrău (Biserica Baptistă „Via”, Cluj-Napoca

                                           xiv.     Darie Daniel (Biserica Baptistă Dâmbul Rotund, Cluj-Napoca)

                                              xv.     Calin Taloș (Biserica Baptistă din Gilău, Cluj-Napoca

4.    Serviciul de înmormântare, luni, 14 Decembrie 2020: Vezi AICI.

a.     La biserică

                                                   i.     Coordonare - Teofil Mihoc (Biserica Baptistă Jibou și președintele Comunității Baptiste Cluj)

                                                 ii.     Necrolog:

1.    Matei Aurel (secretarul bisericii)

2.    Curpas Radu (Biserica Baptistă din Certeze)

                                               iii.     Cuvânt:

1.    Aurel Boșca (Biserica Baptistă Chiuiești și secretarul Comunității Baptiste Cluj)

2.    Tămaș Vasile (Biserica Baptistă Mărăști, Cluj-Napoca)

3.    Ardelean Ioan (Biserica Baptistă „Emanuel”, Bistrița și Secretarul general UBR)

                                               iv.     Predica: - Paul Negruț (Biserica Baptistă „Emanuel”, rectorul Universității „Emanuel”, vicepreședinte cu educația UBR)

                                                  v.     Cântare, Corul Bisericii Baptiste ”„Biruința”, Baia Mare

b.    La cimitir:

                                                   i.     Coordonare - Teofil Mihoc (păstorul Bisericii Baptiste Jibou și președintele Comunității Baptiste Cluj)

                                                 ii.     Predică – Paul Vasile (Biserica Baptistă „Sfânta Treime”, Baia Mare)

luni, 14 decembrie 2020

Costel Ghioancă este de azi doctor în filosofie, cu calificativul „Magna Cum Laude”

 


Azi, 14 decembrie 2020, Dumnezeu l-a binecuvântat pe fratele Costel Ghioancă păstor al Bisericii Creștine Baptiste „Adonai” din București, cu harul de a adăuga diplomei de doctor în teologie și pe cea de doctor în filosofie. Aceasta aduce o  îmbogățire în poporul baptist și în cadrul Institutului Teologic Baptist din București, unde Costel predă ca asistent universitar.

Îl felicit pe Costel și Îi mulțumesc lui Dumnezeu că unul din membrii comisiei a sesizat capacitatea autorului de a aborda temele filosofice și dintr-o perspectivă teologică.

Din ce am observat și înțeles din expunerile membrilor comisiei, doctorandul Costel Ghioancă a adus o contribuție nouă și consistentă la dezvoltarea filosofiei moderne și inepuizabile. Toți membrii comisiei au semnalat intervenția curajoasă a doctorandului de a deschide drumuri de cercetare și elaborare a unor concepte filosofice care vor aduce aprofundare pe parcursul dezvoltării postumanismului.

Titlul tezei: „Quid est homo? O examinare critică a subiectivității postumane”. 

 

Membrii comisiei: 

 

Președinte: prof. dr. Constantin Stoenescu, Universitatea din București

Coordonatorul tezei: prof. dr. Wilhelm Dancă, Universitatea din București 

 

Referenți:

            Prof. dr. Mihaela Pop, Universitatea din București 

            Prof. dr. Ioan-Gheorghe Rotaru, Institutul Creștin după Evanghelie „Timotheus”, București

            Conf. dr. Alin Tat, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj Napoca 

Comisia a decis să i se acorde titlul de Doctor în Filosofie cu calificativul „Magna Cum Laude” studentului doctorand Costel Ghioancă.




vineri, 11 decembrie 2020

Daniel Chereji 1967 – 2020 din Cehei



Biografia completă a fratelui Daniel Chereji, o puteţi citi AICI.

Fratele Daniel Chereji s-a născut la data de 16 iulie 1967 în localitatea Cehei din Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj fiind al şaptelea copil. Părinţii fratelui s-au numit Florian şi Emilia Chereji, credincioşi baptişti la a doua generaţie de naţionalitate română.

La doar 15 ani, în data de 18 iulie 1982 a fost botezat de către păstorul Aurel Tanc de la Oradea în biserica din localitatea natală.

În 11 august 1990 se căsătoreşte cu Mihaela Bucur iar Domnul i-a binecuvântat cu 2 copii, Rut şi Paul.

În anul 1991 intră la Institutul ,,Emanuel” din Oradea la profilul teologie pastorală, cursuri de zi.

La 12 ianuarie 1992, Biserica din Cehei îl alege ca şi păstor în cadrul Adunării generale a bisericii.

În anul 1998 acceptă invitaţia Bisericii Baptiste ,,Sfânta Treime” din Baia Mare de a păstori alături de fratele Iosif Morcan. Aici slujeşte până în anul 2000.

În perioada anilor 2002 – 2007 pune bazele unei noi biserici, a cărei construire este finalizată în iunie 2007. Biserica va primi numele de ,,Biruinţa”, de unde păstorul şi fratele nostru drag va boteza atâtea suflete pentru Domnul şi va organiza o mulțime de activități binefăcătoare.

A fost un păstor cu multe calități, printre care amintesc: predicator binecuvântat de Dumnezeu cu mult har, un bun administrator, un scriitor și poet de o mare profunzime, a fost activ și nu s-a dat înapoi de la lucrarea Domnului, deși sănătatea îi era șubredă.

În ziua de 11 decembrie 2020, fratele Daniel Ghereji este chemat de  Dumnezeul pe care l-a iubit și glorificat în versurile sale, acasă, ca să nu mai fie în suferință, ci în bucurie veșnică. 




Predică fratele Daniel Chereji, la serviciul de înmormântare al fratelui Mesaroș Ioan, 19 martie 2020, la începutul pandemiei de COVID - 19.