vineri, 7 ianuarie 2022

Motz (Moț) Simion 1926 – 2005 din Rostoci și cartea sa: Pe Calea Crucii, în slujba regelui

 

Fratele Simion Moț în România iar în America Motz, s-a născut în ziua de 4 august 1926, în localitatea Rostoci la poalele Munților Apuseni pe cursul râului Crișului Alb, iar familia l-a închinat Domnului.

Păscând vitele familiei în hotarul localității natale, mama fratelui Simion îi punea împreună cu merindea din straită (traistă) și Biblia.

În anul 1932 pe când avea șase ani pășește în clasa I-a și termină școala primară de șapte ani, la vârsta de 13 ani, în 1939. Plecând la Arad ca să-și continuie studiile se înscrie la „Școala Normală de Învățători”. Aici a întâmpinat multe greutăți deoarece școala se afla sub patronajul Episcopiei Ortodoxe Române din Arad. Din fericire, Domnul l-a ajutat iar în anul 1947 obține diploma de învățător.

În anul 1944 rămâne orfan de tată, fratele Simion avea să se confrunte cu multe întrebări și clipe grele de trecut, dar pe care Domnul l-a ajutat să le treacă cu bine.

În anul 1945 fratele Alexa Popovici îi cere să scrie un articol intitulat: „De ce cred eu că a înviat Isus?”, ce a fost publicat în revista ,,Farul Creștin” cu ocazia sărbătorilor de Paști.

Când avea 19 ani (în 1945) fratele Simion Moț a fost cercetat profund de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu și în luna iunie este botezat în râul Crișul Alb.

În ziua de 13 iulie 1947  fratele Simion Moț se căsătorește cu sora Maria. Căsătoria a fost oficiată de fratele păstor Alexa Popovici în Biserica Creștină Baptistă „Speranța” din Arad. Domnul i-a binecuvântat cu patru copii: Dorin (Doru), Daniel, Nicoleta și Eugen (Genu).

În noapte de 15 spre 16 decembrie 1958 fratele Simion Moț este percheziționat brutal de câțiva milițieni intrați cu forța în casă. Perchezița a durat de la ora 23 noaptea și până la ora 5 dimineața. În urma acestei acțiuni ilegale, i-au confiscat toate cărțile religioase, schițele de predici și două manuscrise gata de tipar „Siguranța Mântuirei” și „Lămuriri cu privire la Duhul Sfînt”, cărți pe care nu le-a mai primit înapoi. În procesul verbal întocmit la acea dată, nu este menționat vreun cap de acuzare serios care să constituie temei pentru a fi luat din sânul familiei, ci este chemat la sediul miliției doar ca: „să dea niște lămuriri”.

În ziua de 16 februarie 1959, după 60 de zile de la arestare începe procesul în urma căruia fratele Simion, pe nedrept, primește drept pedeasă, 17 ani de muncă silnică. În anul 1960 este trimis de la Ghela în Balta Mare a Brăilei pentru a-și ispăși pedeapsa care a fost un calvar. Domnul prin puterea lui cea mare a lucrat iar prin minune pedeapsa fratelui a fost redusă, așa că în ziua de 16 decembrie 1962 este eliberat, dar persecuțiile nu au încetat.

La vârsta de 51 de ani în ziua de 11 ianuarie 1978 părăsește România emigrând în Statele Unite.

În data de 16 august 1978 apare cartea „Pe Calea Crucii, în slujba regelui”  de Simion Motz, o carte în care fratele Simion Moț așterne pe hârtie tot ceea ce a trăit, de-a lungul vieții sale.

În carte o să întâlniți multe detalii din copilăria, experiențele trăite în multe circumstanțe complicate. Veți desluși trăirile lăuntrice ale unui om care vede că este păcătos și că are nevoie de mântuire. Povestește și despre arestarea sa și clipele de groază petrecute în detenția comunistă, dar în cele din urmă, ajutorul Domnului n-a întârziat să apară și a fost cu dumnealui.

Cartea ,,Pe Calea Crucii, în slujba Regelui” este una de memorii și se poate descărca de AICI. Bineînțeles că vei putea găsi și alte cărți de valoare scrise de către fratele Simion.

În America fratele Simion Motz duce o viață închinată Domnului împreună cu familia dumnealui care a tradus și a scris mult în perioada comunistă.

În anul 2005 Domnul își cheamă slujitorul său credincios acasă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu