vineri, 14 ianuarie 2022

Torsan A. Vasile 1884 - ? din Șiclău

 


Fratele Torsan A. Vasile s-a născut în ziua de 9 martie 1884 în localitatea Șiclău din județul Arad.

Aude Cuvântul Domnului și se hotărăște să-L îndeplinească iar în ziua de 14 august 1904 este botezat.

Fratele Alexa Popovici spune în cartea dumnealui că: „între anii 1902 – 1904 fratele Torsan A. Vasile a dirijat corul Bisericii Creștine Baptiste din Șiclău”. Se poate ca fratele să frecventeze biserica din Șiclău și să conducă corul fără să fie botezat.

În anul 1904 pleacă în America.

În anul 1911 în localitatea Akron ia ființă o biserică baptistă iar printre fondatorii ei se numără și fratele Torsan A. Vasile.

În 1915 fratele Torsan Vasile a fost președintele Tineretului în Biserica Creștină Baptistă din Akron.

Se căsătorește cu sora Alexandra, Domnul dăruindu-le trei fete. Din păcate, se pare, că în ziua de 17 ianuarie 1920 sora Alexandra Torsan, soția fratelui Torsan este chemată acasă la Domnul, după o scurtă suferință, rămânând în urmă soțul și cele trei fetițe. Se recăsătorește cu sora Maria, dar nenorocirea lovește din nou, căci în ziua de 2 decembrie 1933 încetează din viață și cea de-a doua soție a fratelui Vasile, rămânănd în urmă trei copilași. Rămas văduv din nou, fratele se recăsătorește pentru a treia oară, în ziua de 20 aprilie 1934 cu sora Juliana cu numele de domnișoară Botău, din Șiclău. Informațiile din revistele noastre baptiste de la rubrica decese și ar mai trebui cercetat dar eu am epuizat toate resursele pe această temă.

În anul 1920 fratele Torsan A. Vasile se întoarce acasă din America și începe o lucrare alături de fratele Vasile Berbecar și tipăresc cartea de cântări pe note: „Sunetele Evangheliei”.

În ziua de 10 noiembrie 1922 i se aprobă trecerea de la cultul greco-catolic la cel baptist primind actul de trecere 334.

La Congresul Uniunii Baptiste din România ținut la Buteni, în zilele de 22 – 25 septembrie 1925 fratele Torsan A. Vasile este ales în Comitetul Uniunii.

Torsan A. Vasile a fost bun prieten cu domnul președinte al Camerei Deputaților de la acea vreme, național țărănistul Ștefan Ciceo Pop, la care intervenea ori de câte ori era nevoie. Așa s-a întâmplat la Întrunirea Anuală a Bisericilor Baptiste din România ținută în zilele de 14 - 15  septembrie 1933. Jandarmii au fost postați înarmați la intrarea bisericii din Curtici unde se ținea întâlnirea și nu au lăsat delegații să intre. Dat fiind aceste circumstanțe, fratele Torsan A. Vasile a dat telefon la domnul Ștefan Ciceo Pop care se afla pe-atunci la moșia dânsului din Conop, județul Arad și i-a adus la cunoștință ce se întâmplă. Domnul deputat a sunat în aceiași zi la prefectură și jandarmi au fost retrași de la biserică iar conferința s-a putut desfășura în bune condiții.

În ziua de de 15 august 1936 fratele Vasile își botează băiatul, Petru în vârstă de 14 ani, alături de alte 13 suflete dornice de a umbla pe calea Domnului în biserica baptistă din Șiclău.

În ziua de 10 ianuarie 1939, fratele Torsan A. Vasile face parte dintr-o delegație care prezintă un memoriu adresat lui Alexandru Marta rezidentul regal al ținutului Timiș, memoriu în care sunt aduse la cunoștință persecuțiile fraților baptiști din Banat.

Fratele Torsan Vasile a fost și președintele Cercului de biserici baptiste Șiclău. A fost și un credincios de bună calitate prin donațiile pe care le făcea în lucrarea Domnului.

În anul 1947 fratele era lucrător la Biserica Creștină Baptistă din Șiclău.

De la această informație nu am mai găsit nimic nou care să ne deslușească viața fratelui Torsan Vasile. Rog din suflet pe cei care dețin alte amănunte din viața și activitatea fratelui Torsan, să le împărtășească și nouă ca să ne bucurăm de ele împreună. Domnul să ne ajute!

Surse:

Alexa Popovici

Creștinul

Farul Creștin

Farul Mântuirii

Glasul Tineretului

Pacea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu