marți, 13 august 2024

Banciu Ioan 1905 - 1953 din Vârfurile

 


S-a născut în 15 martie 1905 în localitatea Vârfurile, județul Arad, în familia lui Nicolae și Rozalia Banciu.

Este dat la școală și face patru clase primare și cursuri biblice pentru a fi pregătit suficient de bine în lucrarea de predicare.

La doar 16 ani, în data de 4 septembrie 1921, se botează în localitatea Vârfurile, actul botezului fiind oficiat de fratele Vanci Vasile.

În data de 12 noiembrie 1925 s-a căsătorit cu sora Elena Nicoară în localitatea natală, împreună având doi copii: Aurel (1930) și Ioan (1937).

Este contigentul militar 1927, dar participă în an Doilea Război Mondial pe frontul de vest între anii 1944 – 1945. Este lăsat la vatră cu gradul de sergent.

După urmarea cursurilor teologice predate de fratele Everett Gill, este ordinat ca pastor al Bisericii Baptiste din Vârfurile. Actul ordinării a avut loc în anul 1945, iar comisia de ordinare a fost formată din frații Tudoran Emilian și Bălc Ioan. Fratele a fost păstor al Bisericii Creștine Baptiste din Vârfurile, județul Arad din anul ordinării 1945 până în anul 1953. A mai păstorit și biserica din Tisa, județul Arad, Tălagiu.

Raionul de activitate al fratelui avea 300 de credincioși baptiști. A fost  unul din cei mai buni evanghelişti de pe Valea Crişului Alb. Fratele Ionel este cunoscut ca un bun organizator, un bun bucătar, s-a implicat activ în viaţa bisericii din Vârfurile, la ora de rugăciune, studiu biblic, a fost mulţi ani casierul bisericii, a cântat în fanfară şi cor. A fost și în conducerea Comunității de Arad.

În anul 1953 Dumnezeu îl cheamă acasă, în Împărăția Sa.

Surse:

Ioan Bunaciu

Arhive

2 comentarii:

  1. Pace, frate păstor!
    Am citit postarea Dvs. din 13 august (ca și multe altele!) despre păstorul Banciu Ioan, și de atunci mă tot urmărește, și iată de ce. Fiul cel mic al păstorului Banciu Ioan din Vărfurile, județul Arad, tot Ioan, a fost șeful meu de birou pe vremea în care lucram în Combinatul Siderurgic din Hunedoara. Era un om din lume – cum spunem noi –, dar deosebit de alți oameni din lume: nu fuma, nu înjura... nu avansa, deși terminase Facultatea la Cluj, și asta din cauza „dosarului” (înțeleg acum)... În biroul al cărui șef era, aproape zilnic discutam cu colegii pe teme de religie (timp de 5 ani urmasem în perioada aceea cursurile de teologie, frecvență redusă, și de multe ori învățam ori îmi pregăteam eseurile printre sarcinile de serviciu...) Nu intervenea în discuții decât foarte rar, ci doar asculta. Îmi amintesc că o dată m-a contrazis, totuși, pe față, zicând: „Lasă, măi, Ioane, că nu-i chiar așa. Și eu am umblat la pocăiți când eram copil!” Credeam atunci că, fiind copil de la țară, participase de câteva ori, probabil din curiozitate, la adunările de pocăiți din sat, cu alți copii... Poate că-i cerusem amănunte, poate nu... dar, oricum, nu mi le-a dat.
    Au trecut anii, el s-a pensionat (era aproape de generația părinților mei!), eu am intrat în lucrare, și nu mai rețin dacă ne-am mai întâlnit ori nu. Este mort de vreo 20 de ani... a murit și singurul lui băiat (fost șeful RAR din jud. Hunedoara)... A rămas în urma lor un... muzeu, în Hunedoara – „Muzeul Trenulețelor” (foarte interesant acest muzeu: s-ar putea să fie unic în țară). Și cam atât...
    Mă tot gândesc de când am citit postarea (sunt și eu cu cititul trilogiei „Baptiștii din România” la vol. II): Oare ce l-a determinat pe fostul meu șef să nu urmeze calea părinților și a bunicilor (bunicul lui fusese printre primii credincioși din Vârfurile!)?! Să fi fost „blidul de linte” (urmase facultatea în cea mai grea perioadă de pe vremea comuniștilor, când mulți studenți credincioși fuseseră exmatriculați)? Să fi fost din pricina că tatăl lui murise la 48 de ani, când el era doar un adolescent de 16 ani? Dacă aș fi știut atunci ce știu acum, cred că l-aș fi abordat frontal. Dar n-a fost să fie. Păcat!
    Închei cu relatarea unei întâlniri de Comunitate, la care am participat în anii optzeci ai secolului trecut, când directorul din Departamentul Cultelor (Cârstoiu) a pus o întrebare păstorilor aflați în plenul acelei întâlniri: „Domnilor pastori, oare de ce copiii dumneavoastră nu vă urmează credința?” Și a continuat: „Nu-i și acesta un semn că credința pe care o urmați și o propovăduiți nu-i așa de adevărată?” Și chiar așa: oare câți dintre copiii sau urmașii păstorilor baptiști din acea bogată Istorie a regretatului Mihai Ciucă nu mai urmează calea înaintașilor?
    Întrebări... întrebări... Doamne, ai milă de copiii noștri și de copiii copiilor noștri... până la Venirea Ta!


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acasta prezentare a datelor bibliografice cu privire la fratele Banciu Ioan, pastorul Bisericii Crestine Baptite din Varfurile, judetul Arad, are un "chirpici" de date complementare neverificate bibliografic cu privire la Ionel Banciu, fiul cel mic al fratelui Banciu Ioan.
      Ionel Banciu, era fiul cel mic al fratelui pastor Banciu Ioan din Varfurile, cunoscut sub numele de "Fiul". Fratele sau mai mare, Aurel Banciu, fusese un inginer, devenit director la Fabrica (de calapoade) de incaltaminte "Libertatea" din municipiul Arad.
      Ionel Banciu nu a fost niciodata angajatul Combinatului Siderurgic din Hunedoara - asa cum il sustine intr-un mod confundabil cu seful sau de birou, cu acelasi nume, fratele pastor Ionel Giura, mai sus. Ionel Banciu a fost doar un angajat al CFR Varfurile cu functia de cantonier la intrarea in Tunelul Gorgana.Da, este adevarat, fratele Ionel Banciu (nu) este cunoscut ca un bun organizator, ci doar ca un bun bucătar, care s-a implicat activ în viaţa "culinara" in pregatirea agapelor bisericii baptiste din Vârfurile, dar niciodata la ora de rugăciune, sau la studiu biblic. El, intr-adevar, a fost mulţi ani casierul bisericii, a cântat cu mine în fanfară şi in cor. El nu a fost niciodata evidentiat (ales) în conducerea Comunității de Arad.
      El este confundat cu tatal sau, fratele Banciu Ioan care a murit in anul 1953, atunci cand eu aveam 2 ani. Ionel Banciu, a decedat intr-un accident agricol, la arat pe Dambuleu, cand fiind in panta, a virat intr-un mod imprudent si tractorul s-a rasturnat peste el strividu-l. Acest accident s-a intamplat prin anii 92 dupa revolutie.
      Familia mea, a lui Lazar Ilie din Varfurile erau rudenii cu familia Banciu Ioan (verisori primari). Fiul cel mare, Aurel Banciu a fost coleg de scoala generala cu fratele meu Aurel Lazar, fostul pastor al Bisericii Baptiste din Deva. Eu am cantat in fanfara si in cor cu Ionel banciu, mergeam in misiune evanghelica, pe Valea Crisului Alb. A cantat infanfara cu fiul sau, cel de-al doilea Aurel Banciu si cu fiica sa Lenuta Banciu.
      Tatal meu, Ilie Lazar a fost botezat cand avea 17 ani, la data de 4 septembrie 1921 impreuna cu varul sau Banciu Ioan. Cei doi au fost botezati de fratele Vasile Vanci care va deveni ulterior unchiul tatalui meu. Dupa botezul sau, bunica mea, mama tatalui Ilie Lazar, l-a ocarat ani intregi pe tata cu proecla istorica acredinciosilor calvinisti din varfurile: "Calvinule! Ti-ai tradat religia stramoseasca..." (Nota: De la anul 1672 pana la anul 1889 inca existau credinciosi calvinisti in Varfurile! Istoricul maghiar Màrki Sàndor, afirma că la anul 1648 aici exista o biserică evanghelică reformată (calvinistă), dar fără a preciza nimic din ce material a fost construită. Conscripţia episcopu-lui Aradului, Sinesie Jivanovici consemnează la anul 1755 existenţa unei foarte vechi biserici de lemn, cu hramul „Sfinţii Arhangheli", pe care în anul 1771, credincioşii ortodocşi doreau să o înlocuiască cu alta nouă, dar se loveau de măsurile guvernului care le interzicea.
      La data de 21 martie 1772, Episcopia Aradului cerea permisiunea de reparare măcar a bi-sericii din Vârfurile, însă guvernul austro-ungar, la 6 aprilie 1772, cere Tablei Comitatului Zarandului, un raport în acest sens.
      Tabla (reprezentanţii) Comitatului Zarandului anunţă guvenul că biserica ortodoxă din Vârfurile a fost închisă din ordinul comitelui Paul Holláki, pe motiv că ar fi fost construită cândva, fără permisiunea autorităţilor habsburgice. Nu cunoaştem rezultatul intervenţiei. Actuala biserică a fost con-struită cu o sută de ani mai târziu, în anul 1889 din piatră şi are hramul celei vechi.
      Desi am prezentat aceste referinte corectoare, din punct de vedere personal, totusi apreciez obiectiv interesul plin de suflet pentru re-evaluarea corecta a datelor bibliografice despre "mai-marii nostri" din Evrei 13:7 dar trebuie verificate realitatea datelor istorice. Multa binecuvantare!
      Ionel Lazar, fiul cel mic al fratelui Ilie Lazar, din varfurile, judetul Arad.

      Ștergere