joi, 29 august 2024

Madan Gheorghe 1903 - ? din Trușeni

 


Fratele Madan Gheorghe s-a născut în ziua de 04 mai 1903 în localitatea Trușeni, județul Lăpușna, ținutul Nistru. Părinții se numeau Pavel și Elena, de confesiune ortodoxă, etnie română și naționalitate română.

Face patru clase primare și trei clase la Seminarul Teologic Baptist din București în perioada anului 1930.

Este contingentul militar 1924, încorporat la Regimentul 25 infanterie din Lăpușna – Chișinău, rămâne la vatră cu gradul de soldat.

Auzind cuvântul lui Dumnezeu se hotărăște să asculte Cuvântul Domnului și în anul 1923 este botezat.

În ziua de 11 octombrie 1931 se căsătorește în localitatea Bolgrad, județul Ismail, cu Anastasia și Domnul i-a binecuvântat cu trei copii. 

Fiind ales ca predicator, primește județele Orhei și Lăpușna ca zonă de slujire, locuind în localitatea Trușeni, județul Lăpușna.

Fratele Gheorghe Madan a păstorit și Biserica Creștină Baptistă din Tulcea, între anii 1931 – 1936. A lucrat și între leproșii din Tichilești, unde a înființat prima Biserică Creștină Baptistă între leproși, în anul 1935. A făcut misiune și în localitățile Isaccea și Niconițel.

Fratele Gheorghe Madan era invitat la serbări ale tineretului baptist și avea un cuvânt potrivit pentru fiecare ocazie. În anul 1940 a participat la serbarea tinerilor baptiști din Biserica Creștină Baptistă Fătăreni, județul Tighina și cu această ocazie a vorbit despre: „Isus este viața și fericirea noastră”. La această serbare au participat tineri din mai multe comune din aceea zonă. O altă serbare de tineret, tot în anul 1940, a fost în Biserica Creștină Baptistă din Pârjolteni.

Lucrarea fratelui păstor Gheorghe Madan a fost vastă, lucra cu multă pasiune acolo unde era nevoie de dumnealui. În ziua de 26 octombrie 1930 îl găsim la Conferința din București a Cercului din România-Veche, unde citește raportul său de activitate din zona Galați.

Surse:

Iosif Ștefănuț

Arhive

Farul Creștin

Farul Mântuirii

Îndrumătorul Creștin Baptist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu