vineri, 8 iunie 2018

Buşilă Boris 1894 - ? deportat



Pentru alte informații, vezi AICI 
S-a născut în anul 1894, comuna Cerlen-Mari,  județul Hotin. Numele părinților este Pavel și Liudmila, de etnie română și religie ortodoxă.
A făcut Seminarul Teologic Ortodox,  pentru că tatăl dumnealui era preot și dorea ca și fiul să  devină tot preot. Tânărul Boris, parcă nu era atras prea tare de preoție și se înscrie la  Facultatea de medicină din  Odesa.
În anul 1920 este atras de Cuvântul lui Dumnezeu și este botezat de către fr. A. I. Ivanov. După botez a  început să lucreze cu mult zel la răspândirea credinţei baptiste şi să activeze printre tinerii din biserică.
La 12 decembrie 1921, a fost ales păstor al bisericii, iar la 1 octombrie 1922, a fost ordinat de o comisie prezidată de Constantin Adorian.

Se căsătorește în anul 1923 cu Raisa, născută Terlețchi, fiică de preot ortodox și se stabilesc la Chișinău, jud. Lăpușna. Raisa își ajuta soțul lucrând cu fetele din biserică și în anul 1930 este aleasă în conducerea „Uniunii Femeilor Baptiste” și în comitetul școlar al Șoalei de fete din București.
În anul 1922 este ales la Congresul de la Buteni ca membru în Comitetul Uniunii.
În anul 1923 s-a înființat la Chișinău „Uniunea  Baptistă din Basarabia”, al cărui președinte a fost o vreme și fr.  Boris Buşilă. Fratele a făcut parte și din Uniunea Comunităților Baptiste din România, fiind vicepreședinte, a predat la Seminarul Baptist din București.
A făcut parte din delegația română la Congresul Alianței Baptiste de la Stockholm din 1923 și din delegația română la Congresul Alianței de la Berlin din anul 1934.
A făcut parte din grupul de colaboratori la revista cultului „Farul Mântuirii”.
Boris Buşilă a păstorit biserica pană în 26 iunie 1941, când a fost arestat şi nu s-a mai întors. Această informație este dată de fr. Alexa Popovici, care  în anul 1947,  era coleg de catedră cu  Raisa Bușilă la Seminarul Teologic Baptist din București.

„Farul Creștin” din 13 septembrie scrie:

„Imediat după dezrobirea Bucovinei de Nord și Basarabiei, am scris fraților din centrele mai de seamă și după o mică așteptare, am primit răspuns din Chișinău de la sora Raisa Bușilă, care ne face cunoscut că fr. Bușilă și încă doi frați din Chișinău și sora Lidia Căldăraru, au fost arestați și închiși de bolșevici în ziua de 26 Iunie 1941 și apoi trimiși în Rusia. De atunci nu se mai știe nimic despre dânșii.”

Faptul că nu se știe nimic de fratele Buşilă Boris  este anunțat și în luna octombrie de aceeași revistă. 
Surse:
Farul  Mântuirii
Farul Creștin
Alexa Popovici
Marius Silveșan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu