sâmbătă, 20 octombrie 2018

Paul Bărbătei 1920 – 1992, din Agrişu Mare



S-a născut la 5 aprilie 1920, în comuna Agrişu - Mare, Jud Arad, fiind primul dintre cei trei copii ai lui Florea şi Floriţa  Bărbătei.
 Cursurile şcolare şi le-a început în comuna natală, după care o perioadă de timp a fost elev al Liceului «Moise Nicoară» din Arad, de unde, datorită „păcatului" de a fi baptist, şi-a urmat studiile liceale la Brad, unde şi le-a şi terminat.
 După armată, se înscrie la Facultatea de Drept a Universităţii din Cluj și cu toate îngrădirile, o termină în anul 1949.
În anul 1949, s-a căsătorit la Alba Iulia cu Maria Drîmbăreanu, cea care îi va fi o fidelă tovarăşă de viaţă.

În anul 1949  intră în slujba lui Dumnezeu, slujind totodată şi biserica “Mănăștur” – Cluj, din care face parte, mai întâi ca învăţător la şcoala biblică, apoi ca prezbiter.
Ca jurist, a servit creştinilor baptişti din întreaga ţară, prin lucrarea din cadrul Uniunii. A fost preşedinte al Comunităţii Cluj, secretar general al Uniunii şi dascăl pentru mulţi dintre absolvenţii Seminarului Teologic Baptist din Bucureşti.
A desfăşurat o activitate susţinută, atât în biserica din care făcea parte, cât şi în cadrul Comunităţii,   a predat în mod deosebit la generaţiile de studenţi şi de alţi tineri care s-au perindat prin Cluj şi pentru care fratele Bărbătei a fost simplu „unchiul Paul".
Fratele Paul Bărbătei, ne-a lăsat scris în revista ”Îndrumătorul Creștin Baptist”, multe articole de istorie baptistă, bine documentate.
Își amintea că atunci când era copil, era învățat la Școala Duminicală pentru copii, de fr. Vasile Berbecar, lucru care îi făcea mare cinste și își  amintea cu mult drag de el.

Momentul chemării în veşnicie, l-a surprins în activitate la Tribunalul din Cluj.

La înmormântarea celui care a fost Paul Bărbătei,  care a avut loc în Biserica Creştină Baptistă din Mănăștur Cluj,  la 4 aprilie 1922, au participat pe lângă rudele familiei și apropiați și pastori din Comunitatea Cluj: fr. Mihai Huşan, Ioan Cosma, Vasile Vădan, Ioan Mânzat,  precum şi alţii, dintre care cei mai proeminenţi sunt fraţii: Beniamin Poplăceanu (Sibiu), dr. Ioan Bunaciu (Bucureşti), dr. Iosif Ţon şi Nicolae Gheorghiţă (Oradea), Cornel Mara (Braşov), Gheorghe Fişcă (Sighişoara). 
Alte informații se pot citi AICI, scrise de fr. dr. Marius Silveșan.
 Florea Bărbătei
A fost tatăl fratelui Paul Bărbătei, din  Agrişu Mare.
A fost ordinat ca pastor în 15 martie 1925 pentru Biserica Baptistă din Agrişu Mare. Comisia de ordinare s-a compus din frații: Teodor Sida, Ioan Ungureanu din Sebiș. Au mai participat frații: Teodor Moțocan, Teodor Iov, lucrători în cerc.
Dacă citiți aceste două biografii și aveți date suplimentare, vă rog să ni le dați.
Mulțumesc.
Surse:
G. Bacis
Creștinul Azi
Farul Creștin
Farul Mântuirii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu