marți, 11 mai 2021

Ivanciuc Vasile 1891 - ? din Iapa

 


Fratele Vasile Ivanciuc s-a născut în ziua de 13 iulie 1891 în localitatea Iapa, județul Maramureș.  Părinții se numeau Ștefan și Doca, de religie baptistă și cetățenie română. Fratele Vasile Ivanciuc este frate de corp cu Petru Ivanciuc, născut în 1885.

Fratele Vasile Ivanciuc face 4 clase primare și face studii economice.

În anul 1913 este încorporat de Cercul de Recrutare Sighet, la Regimentul 6 Pioneri și rămâne la vatră cu gradul de soldat.

Se hotărăște să își predea viața în mâna Domnului și în ziua de 10 noiembrie 1924 este botezat.

În ziua de 27 februarie 1925 se căsătorește în localitatea Sighet, județul Maramureș, cu Maria, născută Oana și Domnul le dă 6 copii: patru băieți și două fete.

În ziua de 30 ianuarie 1930 este ordinat pentru cercul de biserici baptiste din zona Maramureș. Maramureșul atunci era numai  dincolo de munții Gutin, spre Ucraina. Fratele Vasile Ivanciuc locuia la Sighet, strada Dr. Carol Davila nr. 26.

În ziua de 30 decembrie 1937 a avut loc la Oradea, Conferința Comunității Bihor, unde a participat și fratele Vasile Ivanciuc, care a cerut Conferinței să voteze un apel către comunitatea baptistă  pentru strângerea de ajutoare pentru ca frații baptiști din Sighetu Marmației să-și poată construi o casă de rugăciune.

În anul 1949 fratele mai era activ alături de pastorul Bisericii Creștine Baptiste din Sighetu Marmației, fratele Reștea Moise.

Surse:

Arhive

Farul Creștin

Îndrumătorul Creștin Baptist

2 comentarii:

  1. Pace, sunt multe informații eronate, imprecise, fr.nu era din familie de baptisti el L-a primit pe Domnul în Siberia, a avut 9 copii, din care 3 mai sunt în viata, Petru Ivanciuc este unul din băieții fr.si are cont de FB.luati legătură cu el.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce spuneți dumneavoastră este adevărat din punctul de vedere al informațiilor din cartea fratelui Bunaciu Ioan, dar în fișa pastorală pe care fratele a semnat-o în anul 1939, așa scrie. Va fi greu de trecut peste un document semnat. Eu am analizat ce scrie fratele Bunaciu și am decis să scriu cum redau datele din document. Mulțumesc de atenționare, mă bucură lucrul acesta.

    RăspundețiȘtergere