miercuri, 6 aprilie 2022

Intervenție de curaj din partea Alianței Mondiale Baptiste





Cătălin Vasile, fondatorul Prodocens Media, mi-a pus la dispoziție acest material, emis în urma vizitei Dr. Elijah Brown, secretarul general al Alianței Mondiale Baptiste care a vizitat Ucraina. Este vorba de:

Declarația Comitetului Executiv al Alianței Mondiale Baptiste 24 martie 2022”

Este un act de curaj din partea Dr. Elijah Brown, care a mers în zona de război din Ucraina ca să vadă personal ce se întâmplă acolo și atrocitățile făcute de armata invadatoare. Este același act de curaj pe care l-au avut cei de la Alianța Mondială Baptistă, înființată în 1905, de a merge și a fi alături de frații care erau în dificultate.

Mulțumesc Comitetului Executiv al Alianței Mondiale Baptiste și în special     Dr. Elijah Brown pentru curajul de care dați dovadă și că sunteți alături de frații noștri ucraineni care trec prin mari încercări.

Amintesc că Dr. Elijah Brown a fost și în Rusia și a vizitat frații de acolo, ca să-I sprijine și să fie liantul între baptiștii din Ucraina și Rusia.

Puteți să urmăriți declarația AICI a Dr. Elijah Brown.

Mai jos este declarația tradusă în limba română de către Prodocens Media, pentru care îi mulțumesc.

Declarația Comitetului Executiv al Alianței Mondiale Baptiste 24 martie 2022

Comitetul Executiv al Alianței Mondiale Baptiste (BWA), o Comunitate Creștină Mondială, care funcționează în 128 de țări și teritorii, reprezentând 176.000 de biserici și 51 de milioane de baptiști și 400 de ani de istorie comună a familiei baptiste mondiale, denunță agresiunea din Ucraina și face apel la o soluție justă și pașnică.

Reafirmăm o rezoluție a Comitetului Executiv al BWA, adoptată la Monrovia, Liberia, în 1968: „Ne exprimăm public povara și suferința de a fi reușit să facem atât de puțin în direcția păcii și am fost martori la atât de multă violență și vărsare de sânge în zilele noastre. Proclamăm în fața lumii convingerea noastră profundă că războiul, ca mijloc de rezolvare a problemelor, este de nesusținut și credem că orice pace care nu se bazează pe dreptate și corectitudine nu poate fi susținută și este extrem de periculoasă.”

 

În 2014, ca răspuns la faptul unele teritorii din estul Ucrainei au fost devastate de conflicte politice și militare, Consiliul General BWA s-a întrunit la Izmir, în Turcia, și a observat cu profundă tristețe și mare îngrijorare... tensiunea gravă dintre Rusia și Ucraina” și și-a afirmat sprijinul pentru „toate inițiativele de reconciliere a celor care au fost în conflict”. Suntem uniți în mesajul de chemare la pocăință a tuturor celor care au folosit violență și nedreptate în acest conflict și în promisiunea de a ne ruga, de a sprijini și de a lucra pentru pace în Ucraina și Europa de Est.

 

În timp ce condamnăm din nou agresiunea și violența, facem apel la baptiștii BWA să continue în:

 

UNITATE

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru modul în care baptiștii BWA arată unitate în mijlocul acestui conflict. De la pastori care își deschid ușile în mijlocul bombardamentelor din Ucraina, la seminarii care oferă un loc de odihnă pentru refugiați, până la solidaritatea exprimată de baptiști din țări precum Cuba, Liban, Myanmar și Nigeria, care le înțelege bine durerea și angoasa suferinței, ei înșiși trecând prin provocări în prezent. Suntem încurajați de aceste expresii de solidaritate. Suntem alături de surorile și frații noștri baptiști ucraineni și ruși și de cei din țările vecine și suntem recunoscători pentru apartenența lor la familia baptistă din lumea întreagă.

 

RUGĂCIUNE

Ca frați și surori din cadrul unei familii baptiste mondiale, suntem chemați să fim atât făcători de pace, cât și oameni ai rugăciunii. Ca familie baptistă înrădăcinată în Isus Hristos ca Domn, depunem mărturie despre adevărul biblic că „dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună cu el”. Știm că este vital pentru baptiștii din întreaga lume să fie alături de cei care suferă, rugându-se cu ardoare pentru pace. Ne bucurăm de veștile despre baptiști care organizează evenimente de rugăciune în întreaga lume și continuăm să îi chemam să se roage, în așteptarea producerii schimbării pentru care se roagă credincioși din toate cele 128 de țări și teritorii ale BWA.

 

 

SUSȚINERE

Suntem copleșiți de revărsarea de daruri din întreaga lume pentru a sprijini răspunsul umanitar al baptiștilor din Ucraina și din țările vecine. Organisme membre, agenții umanitare, biserici și persoane individuale au contribuit cu generozitate. Puterea noastră ca familie baptistă globală stă în sprijinirea reciprocă și nici un dar nu este neînsemnat. Suntem alături de Federația Baptistă Europeană (EBF) în susținerea unui apel lansat inițial de Comitetul Executiv al BWA în 1920 de a dărui cu sacrificiu ca familie baptistă la nivel mondial, pentru a împlini nevoile umanitare cu compasiunea lui Hristos și generozitatea Evangheliei.

 

În timp ce continuăm să milităm pentru pace, facem apel la guvernele și liderii lumii să urmărească:

 

ASISTENȚĂ UMANITARĂ

Din cauza ostilităților și violențelor au dus deja la milioane de ucraineni refugiați și strămutați în interiorul țării, la distrugerea unor întregi orașe din Ucraina, inclusiv infrastructura civilă, cum ar fi spitale și biserici, și la pierderea tragică a multor vieți, asistența umanitară este o necesitate mare și urgentă. Această asistență este necesară imediat prin intermediul coridoarelor umanitare, în special în zonele în care civilii sunt în prezent lipsiți de apă și mor de foame. În angajamentul față de umanitatea noastră comună, toți oamenii binevoitori sunt încurajați să dăruiască cu generozitate și să se opună demagogiei și demonizării generale a unor întregi populații. Țările vecine sunt chemateprimească bine și pe termen lung și să acorde asistență constantă și durabilă tuturor oamenilor, indiferent de cetățenia sau țara de origine. Ca manifestare a înțelegerii impactului de lungă durată al violenței, guvernelor și organizațiilor internaționale li se cere să se angajeze acum să ajute la reabilitarea și reconstrucția a ceea ce a fost distrus.

 

ACȚIUNI DE PACE

Întrucât calea către pace este posibilă doar prin întreprinderea acțiuni concrete, solicităm:

1. Încetarea imediată a agresiunii împotriva Ucrainei, retragerea trupelor străine din Ucraina și stabilirea unui proces pentru o pace durabilă și justă în regiune. După cum a spus Isus: „Fericiți făcătorii de pace”.

2. Respectarea continuă și construirea pe baza acordului comun încheiat la 3 martie 2022, de a stabili un „coridor umanitar” în Ucraina pe unde să se permită circulația în siguranță.

3. Urmărirea unor societăți pașnice și libere care să înflorească pe baza angajamentului continuu de a susține libertatea religioasă, de credință și conștiință și a acordurilor care pot aduce o siguranță generală. După cum a spus Isus: „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”.

4. Repararea prejudiciului care a afectat toți civilii necombatanții. După cum scrie apostolul Pavel: „Dragostea nu face rău aproapelui”.

 

Astăzi ne afirmăm din nou dragostea pentru toți oamenii din această regiune, ne reînnoim angajamentul de a ne ocupa de suferințele umanității și suntem convinși că toate conflictele și diferendele pot fi rezolvate pașnic. Îndemnăm toți oamenii și toate guvernele să fie împreună în aceste afirmații și să folosească orice mijloc pentru a urmări pacea și dreptatea.

 

Reiterăm spusele celor adunați la Congresul Mondial Baptist de la Stockholm, Suedia, în 1975:

Declarăm că pacea este darul lui Dumnezeu... Pacea începe în inima oamenilor binevoitori.”

 

În această perioadă de suferință nedreaptă și intensă violență, facem apel la o pace justă în Ucraina și în Europa de Est, care să permită o viață pașnică și prosperă pentru toți oamenii.

 

BaptistWorld.org/prayforpeace

 

Alianța Mondială Baptist, fondată în 1905, este o comunitate de 245 de convenții și uniuni din 128 de țări și teritorii, cuprinzând 51 de milioane de credincioși botezați în 176.000 de biserici. De mai bine de 100 de ani, Baptist World Alliance a unit familia baptistă pentru a avea impact asupra lumii în Numele lui Hristos, cu angajamentul de a urmări închinarea, părtășia și unitatea, de a urmări misiunea și evanghelizarea, de a răspunde celor nevoiași prin ajutor și dezvoltare comunitară, de a apăra libertatea religioasă, drepturile omului și dreptatea și de a promova reflecția teologică și dezvoltarea conducerii.

 

CONTACT MEDIA: J. Merritt Johnston | +1 (703) 889-7206 | communications@baptistworld.org

Un comentariu: