duminică, 6 ianuarie 2019

290 Constantin Adorian 1919-1925, primul președinte



După cum am scris AICI, vreau să vă prezint cu ajutorul Domnului,  cei 14 președinți care au slujit în această calitate,  baptiștii din România.
Primul președinte a fost fr. Constantin Adorian, păstor al primei biserici baptiste române din București.
Despre Constantin Adorian am scris AICI și AICI, de aceea nu mai revin cu date biografice, ci cu date despre alegerea fratelui.
La data de 4 iunie 1919, în Șiria, are loc Conferința care făcea primul demers pentru Unire. Aici se alege un comitet provizoriu, compus din:
 Președinte, fr. Constantin Adorian.
Vicepreședinte, Ioan Popa.
Secretari, frații Radu Tașcă și Vasile Berbecar.
S-au propus câteva măsuri organizatorii.
Între 8 și 10 iunie 1919, la Buteni, este inițiată o Conferință, care își ia rolul în serios și schițează câteva hotărâri importante, în vederea formării Uniunii Baptiste din România.
Lucrurile au avansat tot mai mult și se convoacă Primul Congres al Uniunii Comunităților Baptiste Române din România-Mare, care se va ținea la București, în zilele de 28 – 30 noiembrie 1919. Acest Congres nu a izbutit, dar a întărit mai mult nevoia de unire și frații care au reușit să vină, s-au bucurat de întâlnire.
În zilele de 13-15 februarie 1920, a fost ținut primul Congres al Uniunii Comunităților Baptiste Române din România, unde au participat frați baptiști din: Regat (România), Dobrogea, Moldova, Basarabia, Transilvania, Banat, Crișana și părțile ungurene.
A fost un Congres de organizare generală și consfințirea organizării Uniunii Baptiste din România. Au fost delegați din cele 600 de adunări baptiste din România Mare. Au venit membrii Comitetului provizoriu.
Congresul a ales următorii frați pentru a sluji:
Președinte,  Constantin Adorian.
Vicepreședinte, Gheorghe Florean.
Secretar, Vasile Berbecar.
Casier, Teodor Sida.
La acest Congres a cântat corul din Buteni și Șiria.

Congresul de la Buteni 28-30 Septembrie 1922, pe timp de 3 ani.
 Comitetul Uniunii
1.     Constantin Adorian – președinte
2.     I. R. Socaciu – vicepreședinte
3.     V. Berbecar - Secretar
4.     I.Popa – secretar adjunct
În revista cultului baptist, Farul Mântuirii, nr. 5 din 1925, fr. Vasile Berbecar, secretarul Uniunii, anunță demisia fratelui Constantin Adorian. A demisionat findcă a fost ales de Comunitatea de București  și nu mai putea face față la nevoile din țară și prin aceasta a neglijat Comunitatea București.
A fost ales fr. Ioan Popa, președinte provizoriu până la viitorul Congres.
Surse:
Alexa Popovici
Arhive
Farul Mântuirii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu