miercuri, 3 iunie 2020

Rus Ioan 1946 – 1977, din Jac



„Copleșiți de durerea care ne apasă în suflet, mângâiați însă cu aceea că nu trebuie să ni se tulbure inimile, vă anunțăm că în cutremurul năpraznic din București, în același loc, s-au stins din viață fulgerător aceia pe care i-am iubit mai mult ca și lumina ochilor:
Morocoș Nicolae de 27 ani
Rus Ioan (Nelu)  de 31 de ani,  studenți
                                                                       Familiile îndurerate
Colegii și prietenii îndurerați”
Acest mesaj din data de 4 martie 1977, a îndurerat întreaga comunitate baptistă din România, a venit ca un trăznet, pentru că fratele Nelu Rus a fost cunoscut și iubit de frați. Dacă cineva mă poate ajuta să fac biografia fratelui Nicu Morocoș, aș fi tare mulțumit ca s-o pot publica.

Fratele Ioan Rus (Nelu Rus) s-a născut în ziua de 7 iulie 1946, în localitatea Jac, județul Sălaj. Părinții se numeau Vasile și Ileana, de religie baptistă, care l-au iubit și au căutat să-și crească copilul în spiritul Evangheliei Domnului Isus Cristos.
Copilăria și-a petrecut-o în localitatea natală, unde a făcut școala elementară și a continuat școala generală în localitatea Creaca, județul Sălaj.
În anul 1960 se înscrie la Liceul Teoretic „Petru Maior” din orașul Gherla, județul Cluj și îl absolvă în anul 1964. S-a angajat în câmpul muncii timp de 3 ani, timp în care a început să se îndepărteze de învățăturile sănătoase primite în familie.
A pornit pe un drum fără să țină cont de Dumnezeu, Mijlocitorul Isus Cristos dintre om și Dumnezeu a intervenit și fratele Nelu Rus s-a întors din calea lui. Fiind cercetat adânc de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, se botează în anul 1967 în Biserica Creștină Baptistă nr. 1 din Cluj, cartierul Mănăștur. Fratele a fost foarte activ în biserică și în anul 1972 a fost ales în comitetul bisericii.
În anul 1970 a absolvit cursurile Școlii Tehnice Construcți de mașini din Cluj-Napoca, în urma cărora s-a angajat în câmpul muncii.
În anul 1971 s-a căsătorit cu sora Elvira, născută Pașca și Domnul le-a dat un copil, Daniel-Ioan, născut în anul 1973.
În anul 1974 se prezintă la examenul de admitere la Seminarul Teologic Baptist din București și Domnul i-a dat harul să fie admis. Fratele Nelu Rus avea o viață înflăcărată, o vocație de la Dumnezeu de a lucra cu mare bucurie în via Domnului.  
În ziua de 1 august 1976, Biserica Creștină Baptistă din Soporul de Câmpie, cere prin comitetul ei, ca fratele Nelu Rus să fie ordinat ca păstor.
În ziua de 5 august 1976 fratele Nelu Rus face cerere către Comitetul Comunității Creștine Baptiste Cluj-Napoca, pentru a fi angajat ca păstor.
În ziua de 16 ianuarie 1977 la Biserica Creștină Baptistă din Câmpia-Turzii, a avut loc Adunarea Generală Anuală, prezidată de fratele Hușan Mihai, președintele Comunității de Cluj. La această întâlnire fratele Nelu Rus este ales ca păstor al bisericii din Câmpia-Turzii, Viișoara și Soporul de Câmpie.
În ziua de de 25 ianuarie 1977, Biserica Creștină Baptistă din Viișoara, județul Cluj, prin Adunarea Generală solicită ordinarea fratelui Nelu Rus, seminarist în anul 3, ca păstor al bisericii.
În ziua de 28 februarie 1977 fratele Hușan Mihai, președintele Comunității Creștine Baptiste Cluj, trimite dosarul fratelui Nelu Rus la Uniunea Comunităților Creștine Baptiste București, în vederea recunoașterii ca păstor și angajare.


În ziua de 4 martie 1977 fratele Nelu Rus și colegul său Nicu Morocoș, trebuiau să meargă la Gara de Nord să aștepte ceva, dar se pare că s-au hotărât să treacă pe la cofetăria Scala. În acel timp Dumnezeu a mișcat pământul cu putere și blocul unde era cofetăria s-a prăbușit, prinzând pe cei doi seminariști sub dărâmături.
Vestea ne-a umplut de tristețe, pentru că am pierdut doi tineri care promiteau mult, dar Domnu i-a chemat acasă la El.
Înmormântarea a avut loc în ziua de 9 martie 1977 la Biserica Baptistă din Cluj Mănăștur. Au fost toți colegii de clasă, profesorii de la seminar, conducerea Uniunii, mulți frați păstori din țară, printre care și fratele Liviu Olah.
Se mai pot vedea AICI și AICI alte informații de la fratele Daniel Brânzei.
Surse:
Arhive




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu