vineri, 2 februarie 2024

În vizită la arhiva Convenției Baptiste Maghiare Oradea

 


În ziua de 30 ianuarie 2024, prin ajutorul lui Dumnezeu și prin bunăvoința fratelui Kelemen Sandor Toma, am studiat bogata arhivă a Convenției Bisericilor Creștine Baptiste Maghiare din România, Oradea. Am fost desigur cu fiul meu sufletesc, fratele colaborator Daniel Stoica, păstorul de la Biserica Creștină Baptistă Buteni.

Am fost întâmpinați cu mare căldură de fratele cercetător Kelemen Sandor Toma, cel ce se ocupă cu administrarea arhivei. Este și un neobosit scriitor în domeniul istoriei baptiste maghiare. Lucrează cu sârguință să aducă la suprafață viața și lucrarea pionierului credinței baptiste, Mihai Cornea. Primul volum despre biografie a văzut lumina tiparului și este tradus și în limba română.

Arhiva este foarte bogată, sunt revistele baptiste din anul 1895. O colecție de mici psalmi, cântece spirituale, pentru uz casnic și bisericesc din anul 1986, tipărită la tipografia baptistă de la Budapesta, cartea de cântări pe note Cântările Sionului din 1900, aceste și multe alte documente vechi de la începutul mișcării baptiste din Ungaria și Ardeal. Aceste materiale sunt în limba maghiară. Le-am prezentat pe cele de la început, dar arhiva este actualizată mereu până în ziua de azi, cu noi materiale.

Între aceste materiale sunt scrise în limba română precum revistele: Farul Mântuirii, Farul Creștin, Îndrumătorul Creștin Baptist, Luminătorul, revistă ce apare la Detroit, Creștinul, revistă ce apare în Cleveland, dar și alte materiale care ne sunt de mare folos. Am găsit în multe plicuri, mii de poze din activitatea baptistă de la început.   

Un album, format mic, de o mare valoare: „Album al Departamentului Maghiar al Asociației Baptiste Române, 54 de biserici baptiste maghiare din România 1923”.

La sfârșitul vizitei am fost încărcat de informații din istoria baptiștilor români și maghiari, pentru că istoria noastră este una și are același scop de a predica Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos la orice făptură.

Mulțumesc frate Kelemen Sandor Toma pentru ajutorul dat!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu